Отзиви

Завърши Международният бард-фестивал "Черният пясък"

"Кръгът на барда" все повече разширява своя поетично-музикален периметър

Завърши Международният бард-фестивал "Черният пясък"
Артьом Соколов


В Международния бард-фестивал „Черният пясък” (22-23 юни 2012 г.) в Поморие се включиха бардове и почитатели на авторската песен от София, Кърджали, Айтос, Бургас, Пловдив, както и от Украйна и Русия. Форумът бе официално открит от заместник-кмета Диана Апостолова в присъствието на зам.-областния управител Златина Дукова. В проявата взеха участие и Игор Жук от Украйна и руският бард Артьом Соколов - един от организаторите на престижния фестивал "Булат" в Суми.

В богатата програма от петък успешно се включиха Бойко Георгиев (София), който миналата година спечели конкурса "Срещу вятъра" в Бургас, обичаните вече и в Украйна Явор и Живка Георгиеви от айтоския дует "Страст", Татяна Йотова, която печели сърцата на меломаните във всеки град и организаторите Христо Граматиков, Светлана и Атанас Стоянови от "Кръгът на барда". Бардът от Кърджали Антон Костадинов, който миналата година направи блестящ дебют на Летните празници на изпятата поезия "Солени ветрове" в Бургас, спечели поморийци с песните си. Специални гости на фестивала бяха Георги Пеев и поетесата Павлина Йосева. Пловдивският бард Красимир Йорданов и шоуменът Жоро Пеев излязоха на сцената в Стария град през втория фестивален ден, но пък организаторите на "Черния пясък" им дадоха шанс да общуват по-дълго с публиката. Бургазлията от Майнин дол, известен с артистичното прозвище Див Козел, и майсторът на вица от "Замунда банана бенд" са сред новите титани на хумора. Публиката се тресеше бурно от смях и при изпълнението на останалите бардове, участвали в концерта “Смехомуза“. Голяма изненада и за организаторите на поморийския фестивал, и за почитателите обаче бе изпълнението на "Черния пясък" на украински от Игор Жук. Човекът, който има над 400 авторски песни и е известен както в Русия и Украйна, така и в САЩ, Германия, Израел..., очарова всички като запя хита на Христо Граматиков на родния си език. Той за втори път участва в международния форум на поморийския бряг.

Жук води майсторските класове и е в журито на най-престижните фестивали в Украйна. Младият бард Артьом Соколов пък е сред организаторите на бардфеста “Булат” в Суми, разкри координаторът на Клуба за авторска песен "Кръгът на барда" Светлана Стоянова.

Повечето от стиховете му се пеят от други бардове, а той пише музика и изпълнява песни от свои колеги.

"Соколов се представи перфектно. Бяхме чули малко негови записи и останахме много приятно изненадани от изявите му на "Черния пясък", допълва Христо Граматиков. Той не скри възхищението си от таланта на Павлина Йосева. Докато Пинчето, която е известна в цяла България с книгите си "Еротика по селски" и "Още тишина", рецитираше своите стихове, публиката тръпнеше от възторг. Без да разбират всичко, рускоезичните фенове усещаха енергията, която се предава с думите.

В последния концерт "Светът е голям" от програмата на първия фестивален ден, бардовете участваха с песни на свои колеги, които са популярни в цял свят. Освен хитовете на Висоцки и Окуджава, които всички сме чували, прозвучаха и творби на почти непознати автори у нас. Татяна Йотова изненада почитателите с песен, изпълнена на турски език.

Със "С перо и струни" стартира вторият фестивален ден. От сцената в Стария град се носеха уж познати произведения, но с малко по-различно звучене, защото участниците в концерта трябваше да подготвят свои песни по стихове на други поети.

"Най-характерното за нашите песни е, че те са направени по стихове, а не по текстове за песни. Посланието в съвременните, популярни песни се предава с шаблонен и елементарен, но възприемчив за хората език. Много е трудно да намериш баланса между добрата поезия и хубавата музика, за да достигне песента до сърцата на хората. И е хубаво, че с моите колеги се справяме”, заяви за BurgasPlus Христо Граматиков.

"Игор Жук казва по този повод, че е добре да не забравяме откъде са тръгнали бардовете. Началото е поезията", допълва Светлана Стоянова.

С "Полет" дадохме шанс на нашите приятели на сцената да изпеят това, което в момента ги вълнува, а в галаконцерта, с който завърши фестивалната програма, бардовете се включиха с най-добрите си произведения, уточнява координаторът на "Кръгът на барда".

Най-голямата атракция за изпълнителите на "Черния пясък" бе опитът им да събудят "спящите" от близо две хилядолетия - представителите на знатната анхиалска тракийска фамилия. В чест на бардовете, бе отворен входът към Античната куполна гробница на Поморие, която е паметник на културата от национално и световно значение. В събота вратите към тракийския хероон, който се намира на 4 км западно от град в местността "Кухата могила", са затворени, но по изключение, в този ден древното светилище посрещна своите гости. Те провериха и акустиката в гробницата.

"Беше интересно... ако си до бард, който пее, трудно разбираш песента, но ако си от другата страна на залата, звукът е вълшебен. Никой досега не се беше сетил да изпита акустиката. Древните траки са разбирали от тези неща", коментира Христо Граматиков.

Вместо с черни песъчинки, всеки от участниците във второто издание на бард-фестивала си тръгна от Поморие с торба сол. Подаръкът е от Община Поморие, тъй като Музеят на солта чества своя 10-годишен юбилей, уточниха организаторите на двудневния международен форум. Хубав спомен отнесоха поетите от стария град. Графики от поморийски художници със старите къщи, с кея и лодките получиха всички бардове.


Автор:
Публикация:
07.07.2012 г. 20:21
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15165-zavarshi-mezhdunarodniyat-bard-festival-cherniyat-pyasak