Отзиви

С носталгия по лятото

Васка Монева и Джина Пенчева в залата на СБХ, Русе

С носталгия по лятото


След дългата зима и студената пролет изложбената зала на Русенското дружество на СБХ, на „Борисова” 6, посрещна дългоочакваното лято с изложбата на две от най-активните и изявените художнички от групата – Васка Монева (1946) и Виргиния Пенчева-Джина (1956). Общо 36 нови живописни платна, предимно пейзажи, съхранили образа на лятото. Пейзажът като конкретен обект и като преживяване и състояние на духа.

Васка Монева е сред изтъкнатите представители на „поколението 70” от русенската живописна школа. Наскоро по предложение на СБХ беше отличена от МК с плакета „Златен век”. Още с дебюта си през 1975 г. тя се открои със своите композиции, натюрморти и пейзажи. Бяха добре композирани, решени лаконично, с подчертана склонност към изчистване на формата и с определено метафизично звучене. А колоритът им – добре премислен и пестелив – както и цялостната композиция на картините й, въздействаха категорично върху зрителите. По това време русенската живописна школа беше набрала скорост и се утвърди сред първите в страната. Вече четири десетилетия Васка работи упорито и плодотворно, като не измени на своята естетика и не се изкуши от комерсиалното, което съблазнява днес много художници. В тази експозиция тя представя предимно своите любими морски, дунавски и русенски сюжети – този път в среден формат, решени поетично, носталгично, в които се усещат отгласи и от  пейзажите на нейния прочут съпруг, великолепния майстор в този жанр - Марко Монев (1939-2004). Една носталгия по лятото, която всъщност откриваме и в абстрактните пейзажи на Джина Пенчева (1956) - възпитаник на Търновската живописна школа, живее в родния си Русе и преподава успешно в Училището по изкуствата. Активна, много енергична дама. Непрекъснато участва в разни проекти: пленери, национални и международни изложби, пърформанси, уъркшопове, кураторски проекти. Беше и всеотдаен секретар на русенската група на СБХ. Тези временни събития, без съмнение, Джина превърна в своя лична естетическа програма. Провежда я упорито и целенасочено. Резултатът е винаги успешен. Картините са израз на емоционалните й състояния, претворени с пределна, завладяваща експресивност. Без съмнение, нейното царство е цветът. Служи си майсторски с него. Тъкмо той изгражда и организира платната й.

И ако Васка Монева е по-лирична и съзерцателна и търси единение с природата, то Джина Пенчева е по-драматична и неспокойна – вълнува я силно многообразието, което постига изключително чрез колорита. Бих казал, че макар и различни като естетика и изразни средства, работите на двете, безспорно много талантливи, авторки звучат хармонично в тази празнична експозиция.




Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
09.06.2012 г. 18:03
Етикети:
Посетено:
1347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/14947-s-nostalgiya-po-lyatoto