Отзиви

За новата изложба на Росен Рашев-Рошпака в галерия "Париж", София

„Синьото куче” на Рошпака доведе пролетта

За новата изложба на Росен Рашев-Рошпака в галерия "Париж", София


От 14 до 31 март т.г. в софийската галерия „Париж“ можете да разгледате поредната изложба на големия български наивист Росен Рашев-Рошпака, под името „Синьото куче”.

В новата си изложба Росен Рашев-Рошпака е все така слънчев разказвач чрез езика на изобразителното изкуство. От платната струят приказки, притчи, мелодии. Но той е винаги изненадващ с дарбата си да „изпее” житието ни и природата с нов глас, тъй че да забравим за монотонността на делниците и да се радваме като деца-първооткриватели на света, вперили всичките си сетива в картините му. Може би това се дължи, освен на таланта, и на добронамерения, обичлив поглед на художника към всичко, което ни заобикаля, дори към онова, което ни убягва или забравяме – човечността.

Експозицията е посветена на птиците, рибите, кучето, котката, лисицата, козлето, влюбените морски кончета... Наглед човекa го няма. Но той не е „задължителен”, когато, според вижданията на автора, „птицата е хем птица, хем човек, кучето е хем куче, хем човек”. А в това виждане може да е скрито до болка липсващото ни в днешно време благородство.

Картините „Умната лисица”, „Дългоклюн”, „Синьото куче”, „Семейство Вранови”, „Голямата крачеща риба” впечатляват, освен с приказните си заглавия, и с „ефекта на пастела”, постигнат на принципа на бавната, етапната живопис. Одухотворените от „антична усмивка” анимистични изображения са обрамчени чрез бродиране през платно със самородния „пилчат шев” на Рошпака (негов патент). Цикълът „С усмивка към Миро“, весело намигване към големия испански живописец – Хуан Миро, е изпълнен в традицията на гравираната маслена живопис, използвана в платната на Рембранд и водеща началото си от гравюрите върху кожа на праисторическите художници. Но във „Врабецът на гости на рибата”, „Два свята”, „Ездачи отдалече” изконната техника намира модерно превъплъщение в XXI век. Особено впечатляващи са монохромните малинови платна „Чудните риби” и „Скокът на голямата риба”.

„Бавната” живопис на Рошпака е като древна дълбока река, която носи светлото и доброто от днешния ден и от душата на създателя си... И докато художникът си почива от хорски изображения, човекът у всеки от нас може да „изпролети” с новата му изложба.


Росен Рашев-Рошпака е роден на 15.02.1970 г. в гр. Враца. През 1989 г. Завършва Художествената гимназия “Илия Петрoв” в София. Отрано намира своя собствен път, своите истини и формули в изкуството. От началото на 90-те до днес представя творчеството си на общи и самостоятелни изложби у нас и в чужбина: на международното биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия; на Световното триенале на инситното изкуство в Братислава, в дните на Българската култура в Лондон. Носител на Награда за живопис "Дни на Ботев" - Градска художествена галерия, Враца; Първа награда за автопортрет - Градска художествена галерия, гр. Пазарджик; Награда за цялостно творчество на Международната  фондация "Св. св. Кирил и Методий"; Голямата награда за чуждестранен автор от биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия; Голямата награда на Музей на наивистично и маргинално изкуство гр. Ягодина, Сърбия; Голямата награда на СБХ от Национална художествена изложба "Земята на Ботев". Около 50 картини на Рошпака са притежание на колекционера на българско изкуство Хуго Вутен. Творбите му са притежание на частни колекции в България, Сърбия, Германия Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
19.03.2012 г. 12:49
Посетено:
1739
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/14351-za-novata-izlozhba-na-rosen-rashev-roshpaka-v-galeriya-parizh-sofiya