Отзиви

Пет елемента в Русе

За изложбата на Роберто Андреев, Соня Чурова, Ирена Парашкевова, Румен Максимов и Даниела Михайлова в галерия "Приятели"

Пет елемента в Русе
Роберто Андрееев. "Спомен за корида"


Новата галерия „Приятели”, която се помещава в красивата сецесионова къща на известната фамилия Константинови на „Вазов” 9 в Русе, отново зарадва любителите на пластичните изкуства в града. През декември галерията навърши една година, бих казал твърде плодотворна и с поредица от силни и оригинални изложби на творци от столицата, от Русе, Варна, Пловдив, Бургас. Последната експозиция „Пет елемента” обедини петима известни русенски автори от средното поколение: Роберто Андреев, Соня Чурова, Ирена Парашкевова, Румен Максимов и Даниела Михайлова, които участват активно в художествения живот на дунавската ни столица. Макар и различни като светоусещане, техники, изразни средства, а и творчески път, петимата тук са намерили общ език в приятелството (мотото на галерията) и в споделянето на пространството.

Изложбата звучи хармонично, като нивото на работите е високо. Скулптурите на Соня Чурова – това са  практически два напълно противоположни вида работи: лирични и поетични малки керамики и впечатляващи масивни мъжки глави с шлемове, направени майсторски от шамот. Нейните скулптури са разположени хармонично сред живописните платна в две от залите, а останалите участници си имат „собствена зала”. Ирена Парашкевова, дъщеря на известния в близкото минало русенски художник Йордан Парашкевов, е наистина роден живописец. Сега ни представя форматни платна от новата й „пясъчна серия”, под наслов „Библейски градини”, заедно с няколко прекрасни и пределно изчистени гравюри, израз на една богата чувствителност. Даниела Максимова представя интересни колажи, рисунки и маслени композиции, решени с много фантазия и малко болезнена чувствителност. Голям майстор на миниатюрата, илюстрацията, на рисунката, на екслибриса е Румен Максимов.

Роберто Андреев е може би най-силното присъствие тук. Еротични сънища, странни, фантастични видения, завладяваща деформация и оригинални, никъде несрещани пространствено-пластични метафори, претворени с помощта на суха игла и доста трудната и  твърде капризна техника на литографията. Много силно при него е фигуративното начало. Но твърде често точната и ясна рисунка се съпътства от самостоятелни, непредметни петна и линии, които обогатяват по един  неповторим начин структурата на творбите му и ги правят още по-артистични, богати, асоциативни. Майсторски владее композицията, а неговите работи са доста сложни и сътворени с огромна фантазия. И всичко това е поднесено с несъмнена техническа виртуозност, на която могат да завидят и най-големите майстори.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
25.12.2011 г. 17:59
Етикети:
отзивРусегалерия Приятелиизложба
Даниела Михайлова
Румен Максимов
Ирена Парашкевова
Соня Чурова
Роберто Андреев
Посетено:
2664
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/13849-pet-elementa-v-ruse