Отзиви

"Как да забравиш една жена" от Дан Лунгу

Съвременен румънски роман - за наслада и себепознание

"Как да забравиш една жена" от Дан Лунгу


Запалени читатели, още от детска възраст преживяваме любовта към „запада” – търсим високите образци, далечното и мечтаното. Но не по-малко очарование крие литературата на съседите – с познати мотиви, и все пак различна. Румъния днес се оказва държава, където литературата и писането са на почит, където съвременната книга има богат и интересен живот и книжарниците успешно се конкурират по посещаемост с магазините за „полезни” стоки.

Едно от новите заглавия на нашия книжния пазар е „Как да забравиш една жена” от Дан Лунгу, превод – Лора Ненковска, издателство „Колибри”. Дан Лунгу е най-превежданият съвременен румънски писател. Книгите му са издавани на френски, нидерландски, немски, италиански, гръцки, полски, унгарски език. Писателят разказва увлекателно, езикът е жив и изящен, историите са подправени с прекрасно чувство за хумор. Текстовете на Лунгу се приемат топло както от читателите, така и от критиката.

Анди, героят на романа, внезапно остава сам. Любовното осиротяване го повежда в необичайни посоки - за да открие чудото и милосърдието, там, където въобще не очаква; да надникне навътре, към дълбоките мотиви за човешките действия. Повествованието върви леко, като в детска игра, и определено забавлява. Неусетно обаче се оказваш въвлечен в размисли за хората и обществото, за щастието и нещастието, за секса и любовта, за фалша и истината, за отчаянието и надеждата, за възпитанието на децата, за вярата.

„Как да забравиш една жена” на Дан Лунгу е книга, която се запомня. Книга – удоволствие, книга - себепознание.



√ Книгата на Дан Лунгу може да поръчате от книжарница "Книгосвят" -
Как да забравиш една жена
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
11.12.2011 г. 12:46
Етикети:
отзиви за книгилитературни новинироманирумънска литературанови книгиДан Лунгу
Как да забравиш една жена
румънски романи
румънска проза
Посетено:
2100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/13758-kak-da-zabravish-edna-zhena-ot-dan-lungu