Отзиви

Читателски отзив за новата книга на Аксиния Михайлова

...или "В сферата на разкопчаното тяло"

Читателски отзив за новата книга на Аксиния Михайлова


Аксиния Михайлова има силен майчински инстинкт към своите стихотворения. Тя създава толкова “словесни” деца, колкото може да отгледа, за да живеят здрави, хубави, образовани, спретнати и чисти, смислени, чувствени – без да познаят глад, лишения и интелектуална нищета.

Именно този творчески баланс най-силно ме е впечатлявал при нея. И с течение на времето, пресичайки площадите на съвременната графомания, все повече ценя поетическите качества на Аксиния. Харесвам нейните стихотворения както поотделно, така и облечени в книга.

Новата й книга прочетох три пъти наведнъж: отпред назад, после отзад напред и отново – в законната й подредба. Установих, че това не е книга, а сфера, която, както и да я въртиш, еднакво добре и хармонично отразява духа на веществата. В този смисъл и заглавието “Разкопчаване на тялото” е съвсем на мястото си. То е ядрото на сферата, към което всяко едно от стихотворенията е привързано с яка философска, естетическа и емоционална нишка. „Разкопчаване на тялото” е рефрен от множество тематични песни: за духовното и тленното, за отчуждението и сливането, за разминаването и срещането, за вкуса на цветовете и багрите на болката, смеха, мъката или крещящата радост; рефрен от песента на кръвта, на роднинството и чуждестранството, детството и старостта; яве-то и съня, наличното и липсата; пейзажът зад прозореца и вътрешните пейзажи на ума; нажежената обич и охладените до умъртвяване чувства; рефрен от песента за болежката и за билката; за водата и сушата; за селото и катедралните куполи на Европа; за езиците и азбуките на сетивата и менталните калъпи на всеки един от нас. „Разкопчаване на тялото” е спасителната илюзия, че, разгърден, човек диша повече, по-дълбоко, и още; че по този начин е по-свободен, по-окрилен, по-щастлив, по-отдаден и по-обичан. И в същото време илюзията е самата истина, през чиито илици се провират конците на множество малки и големи правди, за да съшият безсмъртното тяло на духа и на поезията. Малки и по-големи правди, събирани по балкони, улични спирки, влакове, самолети, от птичи гнезда и лехи с домати “биволско сърце”, от сламки и есемеси, от чужди текстове и лични премълчавания. От всичко, което нашите тела са способни да изпитат, преживеят и надживеят – при това с любов и разум. Любов и разум. Словосъчетание, което, стандартно погледнато, си е жив оксиморон. Но Аксиния е от поетите, които са му хванали цаката на това стилистично средство. И не само на него, но на инат няма да нагазвам във водата на литературните критици и изследователи. Това е именно тяхната работа.

А аз в сферата на разкопчаното тяло съм лишена дори от ученическото удоволствие да си препиша любими цитати или да си оградя с моливче любимото стихотворение. Защото, ако го сторя, все едно ще остана с едно откъснато копче в шепата, което в този случай би било смешна проява на лош вкус.

Това е книга, от която нищо не бива да се вади или пък да се добавя към нея. Рядко срещано днес явление, но все пак, и слава Богу, се среща. Може би тук е мястото да кажа: хвала и чест на издателството “Жанет-45”, издало “Разкопчаване на тялото”.  И ще спра с приказките, защото пак ми се чете.

√ Стихосбирката на Аксиния Михайлова може да поръчате от книжарница "Книгосвят" ->
Разкопчаване на тялото
Автор: Илиана Илиева
28.11.2011 г. 13:53
Посетено: 2471
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/13656-chitatelski-otziv-za-novata-kniga-na-aksiniya-mihaylova