Отзиви

„По вина на Боби Фишер” от Иван Ланджев

Съвременна българска поезия

„По вина на Боби Фишер” от Иван Ланджев


На Иван Ланджев му личи, че чете поезия. Че има идея за  границата на жанра и идея за писане. Бих казала и видима амбиция. Липсата на експресия и фамилиарничене е комбинация за неговата партия. Лична и директна партия, без да създава усещане за искреност навсякъде, което пък е добра дистанцираност от словото. Направи ми впечатление липсата на пози и подмятания в поезията му – ей така, заради самото писане. Мисъл, че трябва да отиде при другите, да им помогне, да се извини за нещо и непременно да им разкаже за света, хората и морала.

Първо се подразних от многото вметки на корицата. Четирима автори, изказали се за нещо, едно посвещение отпред, три цитата… Губя се по обезпечени и гладки магистрали, набирам скорост и минавам в канавката. Да кажем, че това са привнесени оформления и посвещение на един млад поет. Но пък пишещ поезия, не само опитващ се. Не знам дали може да бъде поставен до Вапцаров, Елиът, Константин Павлов, Буковски и Кърт Кобейн взети заедно, както казва Стефан Иванов. Сигурна съм (или почти), че Ланджев се чувства неудобно в тази редичка. Кърт Кобейн е апатично настроен към славата, малцина го могат това. Става дума за оня лек вариант на разпуснатост и незачитане едновременно, който те кара да подхождаш без мисъл за алтернатива, защото си самата алтернатива. Ланджев е по-обран и прибран поет – това не е гръндж поезия, това е поезия, която може да бъде четена от повече хора. Разбираемо е, приветливо е, няма особен драматизъм, не е деградиращо. Има мисъл, литературно е, семпло е, без да е комерсиално.

Изобщо Ланджев е достоен представител на младото поколение поети.√ Стихосбирката на Иван Ланджев може да закупите от книжарница "Книгосвят" -> "По вина на Боби Фишер"
.
Автор: Дияна Иванова
26.10.2011 г. 21:10
Посетено: 1498
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/13415-po-vina-na-bobi-fisher-ot-ivan-landzhev