Отзиви

Любовта – този убийствен наркотик

Младостта е непрекъснато опиянение, това е треска на разсъдъка. Ларошфуко

Любовта – този убийствен  наркотик


НАТФИЗ в копродукция с Драматичен театър „Стефан Киров” - Сливен представят „Заболяването младост” от Фердинанд Брукнер. Сценична адаптация и постановка Пламен Марков, сценография Мира Каланова, музика Теодосий Спасов, хореография Едмонд Скот, с участието на Радина Кърджилова, Луиза Григорова, Ивайло Драгиев, София Бобчева, Александра Михайлова, Боян Младенов, Стоян Борисов.


Седем „болни”. Пулс – ускорен. Възбудимост – на границата с лудостта. Жажда – неутолима. Амбиция – необуздана. Разум – замъглен. Сърдечен ритъм – неравномерен. Чувственост – първична стихия. Наркотична зависимост от Любов – копнеж, цел, посока, жертва. Диагноза – Младост. Лекарство - театралният катарзис на спектакъла „Заболяването младост”.

Близки по възраст със своите персонажи, актьорите разплитат кълбото на живота. Нишка по нишка се нижат добро и зло, красота и грозота, амбиция и власт, наивност и глупост в една история за пътя към собственото „аз”. Път, на който се срещат момиче и момче, маската и истинската душа, лекомислието и съзряването. А съзряването е болезнено – оставя следи и рани. Рани от сблъсъка на всеотдайността и егоизма, на зависимостта и свободата, на цинизма и изкуплението. Изкушенията са много, а блясъкът на успеха така примамлив, че себеразрушението плъзва като невидим призрак. Целта блазни, а средствата не се подбират, защото аз и другите е само повод за подчинение и власт. Когато котката я няма – мишките се забавляват. Но пълноценни отношения няма и тогава се ражда травмата, тогава поемаш към самоубийството. От екстаза скачаш в Нищото, а успеха заплащаш с болката. Искайки всичко сега, веднага, на мига, попадаш в лабиринта на Битието и лутайки се в него, загубваш от целостта си, загубваш невинността си. Т.е. вече си  белязан от пролетта на своята Младост.

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
08.06.2011 г. 10:51
Етикети:
СливенНАТФИЗтеатъротзивиОриета Антова
Заболяването младост
Фердинанд Брукнер
ДТ Стефан Киров
Посетено:
2006
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12667-lyubovta-tozi-ubiystven-narkotik