Отзиви

Културен шок и активно "Еко" на "Гурко"

Куклената актриса Маги Митева отвори Клош-арт-магазин

Културен шок и активно "Еко" на "Гурко"


Отивам да пия кафенце зад НАТФИЗ! – казвам аз и скачам от чаршафите в старата си рокля. Обувам си кецовете. Малко червило. Една четка на косата... ммм... и така си е добре. Тръгвам. По "Вазов" - през две дупки, по "Шишман" - четири изкъртени плочки, по "Гурко" - бяла кофа за боклук, вградена в керемидено червена стена - три дупки... Чакай! Бяла кофа за боклук, вградена в стена. Връщам се. ЛУМАГИ-магазин! Висящи в нищото буквички от странен материал. Цялата стена е в малки джунджурийки в бяло на керемиден фон. На витрината (за пръв път виждам такова нещо) женски манекен, който виси сякаш в нищото. Качвам се по стълбичките. М, затворенооо!!! Пуснали са банани в показния!!! Това е надписът на вратата. Тъкмо да си тръгна и чувам: Идвааааам! Обръщам се и виждам малко по-рошава от мен девойка да ми маха ухилено от отсрещния тротоар. Минава на гигантски слалом покрай две коли и седемнадесет джипа (шегувам се) и пресича улицата. Отключи и широко се усмихна.

- Влизай, влизай! - и аз влязох, влязох.

- Знаеш за какво става въпрос или да почвам с монолога?

- Не знам - смотолевих аз.

- Разгледай внимателно всичко! Всичко си има история! Аз съм ги правила с ей тия мръсни ръце.

Лица, ръце, каширани манекени, въжета и клони по тавана. Всичко в бяло. Навсякъде по тези неща има закачени обици, гривни, чанти, дрехи и, боже, какво ли още не. На пръв поглед изглежда като абсолютен хаос, но в последствие осъзнаваш, че всичко е подредено и има смисъл. Разказа ми всичко за себе си или почти, тази Маги, и каза: Сядай сега в кофата и ми разкажи за себе си!

В дъното на магазина стоят двете половини на контейнер за боклук. Разрязан, боядисан, и пълен с чувалчета вместо възглавници. Няма по-удобно място за сядане от това - констатирах с удоволствие.

- Аз съм гений. Това е ясно. Кажи ми за себе си.

Последва приятен разговор с дълъг и красив послевкус. Целият ми ден мина в спомен за вълшебното място и симпатичната лудост на новата ми приятелка. Ще отида отново и със сигурност ще си купя още едни обици. Пък тези чанти са убийствени. А онова колие с птиците е „няма такова”. И всичкото това от подръчни материали като торбички, хартия, стари чадъри, пластмасови бутилки и величествено количество идеи, които извират от куклената актриса (по образование) Маги Митева. Толкова. Ако се чудите какво да правите в някоя свободна минута, сложете си бързоходките или използвайте личния си телепорт (отсреща има паркинг) и кацнете на "Гурко" 38. Обещавам, че ще се забавлявате много, ако го направите. Няма такъв магазин!


Автор:
Мирела Вълкова
Публикация:
14.05.2011 г. 21:13
Посетено:
1593
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12402-kulturen-shok-i-aktivno-eko-na-gurko