Отзиви

Внимание! Дон Жуан върлува в столична галерия!

Отново влюбени в изкуството

Внимание! Дон Жуан върлува в столична галерия!


Ако отидете на ул. "Денкоглу" 30 някъде около 20.00 часа, рискувате да попаднете в нестандартна атмосфера. Галерия „Снежана”. Мястото е вълшебно. Внимавайте какво си пожелавате, докато се намирате там. Запознатите твърдят, че именно там се сбъдват мечти.

Ако уцелите деня, ще бъдете приканени да си вземете билет и чаша вино. Усмихната девойка ще ви насочи надолу по стълбите, за да разберете, че на долния етаж има прекрасно пространство, което „се е убило” за театър. Ще се срещнете с хора, които обичат алтернативните решения. Ще водите приятен разговор, докато не угаснат светлините. Хубава музика предвещава началото на представление. Актьорът Светозар Кнезовски-Заро забързано излиза на сцената в пищния си костюм. Ухание на истинска смирна се разнася в салона. Сетивата ви са приковани в най-големия любовник на световната литература. Дон Жуан е пред вас в целия си блясък!

Чуваш първите думи от прекрасния текст на Левена Филчева и вече знаеш: Очаква те изключителна вечер. Вечер, в която рискуваш да се влюбиш. В Дон Жуан, в слугата му, в авторката на текста или в съседа по място, чиито парфюм обожаваш. Музиката от спектакъла те носи ту в испанската провинция някъде през 17-ти век, ту в Италия през 2011-та. Прeпратките към Чехов, Шекспир, Молиер и тъмното бургундско вино засилват въздействието на магнетичния образ. Не дишаш, мълчиш, а ти идва да извикаш заедно с него: Не е грях да си влюбен в любовта! Защо си жив, щом не живееш по собствени правила! За какво ти е чужд, не твой живот?

И всичкото това за един час време. Спектакълът приключва и започваш бавно да се връщаш в реалността. Забелязваш светлината в очите на хората около себе си и си и се замисляш как ли блестят твоите. Заравяш се в себе си и установяваш, че нищо не е същото. Някой е минал и е забърсал праха от душата ти. Подредил е мислите ти. Изчистил е ъглите, отворил прозорците, измил е стъклата и любезно те е помолил да влезеш и да се чувстваш като у дома си в себе си.

Това са усещанията от „Смъртта на Дон Жуан” - моноспектакъл на Светозар Кнезовски-Заро.

Текст: Левена Филчева

Режисьор: Александър Кръстев

Автор на песничката на Дон Жуан: Ивайло Диманов

Сценография и костюми: Весела Вълчинова


Спектакълът се играе периодично в галерия „Снежана” на ул. "Денкоглу" 30.

Автор:
Мирела Вълкова
Публикация:
12.05.2011 г. 15:47
Посетено:
1947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12382-vnimanie-don-zhuan-varluva-v-stolichna-galeriya