Отзиви

Изкуството да си жив

За "Кола Брьонон" в Младежкия театър

Изкуството да си жив


Един грандиозен спектакъл се завърта (буквално и преносно) на сцената на Младежки театър „Николай Бинев” – човешката комедия „Кола Броньон”. Мултимедия, каскади, подводни снимки, пожар… чрез образ, звук и светлина в пищна приказна игра, животът във Франция през ХVII в. преминава като филмова лента пред очите на смаяните зрители. Пир по време на чума, в който изкуството да си жив е най-ценният дар от Съдбата.
           
Епикурейството, бохемското поведение - това е магията на Кола, героят осмелил се да предизвика „този фарс живота”. В смешно-тъжния му разказ реалността и фантазията, низкото и възвишеното, битът и творчеството пресъздават танца със Смъртта. Малин Кръстев (Кола) е като че самият ангел и демон, чието своенравие е неговата сила и слабост. Находчив, но и безразсъден, ироничен, но и добродушен, циничен, но и естет, неверен, но и емоционално раним, той преминава през изпитания и превратности с гордо вдигната глава. Веселието и самоиронията, тъгата и копнежът са спътниците му, а творческият порив - стимула да продължава напред. Дори и загубил любима, близки, дом, дори и олюлявайки се след пиянство, дори и омаломощен от болестта, Броньон не предава същността си – да изпитва наслада от благословията и проклятието, че живее. Този изключително колоритен образ изнася на плещите си цялата трагикомедия на човешкото битие.
            
Спектакълът е не само поклон към силата на личността, която хармонично съчетава дух и материя. Той е и успешен опит да се разкрие потенциала на група „луди глави” (постановъчният екип), дръзнали да пресъздадат отрязък от историята на Света. В нея има всичко – бедност и богатство, низост и благородство, природно бедствие и чиста душа, любов и омраза, радост и тъга, песен и сълзи, огорчение и оптимизъм, атеизъм и вяра… Т.е. Живот. 


_________________
„Кола Броньон. Сцени от живота на един грешник” по мотиви от романа на Ромен Ролан - премиера - 14 април, Младежки театър „Николай Бинев”. 

Сценична адаптация и постановка Владимир Люцканов, сценография и костюми – Петя Стойкова, музика Кирил Дончев, с участието на Малин Кръстев, Станка Калчева, Герасим Георгиев-Геро, Силвия Лулчева, Николай Урумов и др.

. Следващи дати през май - 3., 17., 28.

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
03.05.2011 г. 18:45
Етикети:
Посетено:
1628
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12287-izkustvoto-da-si-zhiv