Отзиви

Един музикален празник

За концерта на студенти от класа по камерна музика на проф. Венцеслав Николов

Един музикален празник


Тази година Лазаровден беше ознаменуван с концерт (посветен на големия български композитор Лазар Николов), изнесен от студенти от класа по камерна музика на проф. Венцеслав Николов в голямата концертна зала на НМА.

Многобройната публика очакваше с оправдан интерес изявата на младите инструменталисти Кристиян Калоянов (кларинет), Лилия Жекова (пиано), Габриела Цветкова (виолончело), Данте Бертолино (цигулка), Велян Ванков (виола) и Явор Гайдов (кларинет). Те бяха изправени пред сериозното изпитание да преминат през „огъня и водата“ на произведения от различни автори и епохи. И за щастие, публиката не остана разочарована.

С учудваща за тяхната възраст зрялост и артистична освободеност студентите музицираха спонтанно и вдъхновено, което предизвика всеобщо възхищение и радост сред слушателите. Най-впечатляващо беше тяхното единомислие и верен усет за ансамблово свирене, което им позволи да изпълнят с почти пределна автентичност едно след друго седем произведения в различни и даже противоположни стилове, изразни средства и естетични направления.

Умело подбраната програма с голям обхват от Бах до наши дни им предостави широки възможности за изява, което те превърнаха в блестяща демонстрация на музикантските си качества. Но всичко това би било немислимо без вещото ръководство и големия опит на техния професор Венцеслав Николов.

Този концерт е поредното доказателство, че възпитаниците на НМА притежават таланта, интелекта и амбицията да правят изкуство от висока категория. За мен това беше събитие, от което останах обновен и обнадежден, че сериозната, дълбоката класическа музика няма да изчезне в България.

19.04.2011 г.

Автор:
Акад. Васил Казанджиев
Публикация:
21.04.2011 г. 22:36
Етикети:
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12202-edin-muzikalen-praznik