Отзиви

Огнян Стамболиев преведе творби на румънски дисидент

Критиците определят Матей Вишниек като един от най-силните автори

Огнян Стамболиев преведе творби на румънски дисидент
На сн. Матей Вишниек


Русенският критик и преводач Огнян Стамболиев представя нашумелия Матей Вишниек с три негови творби. Роденият през 1956 г., румънски дисидент от Париж е драматург, поет, белетрист, публицист и критик. Популярен е като автор на пиеси, които през последните двайсетина години шестват по световните сцени – от Чили и САЩ през Париж и Авиньон, Берлин и Лондон до Москва, Делхи, Техеран и Токио.

Критиците го определят като „новия Йонеско”, като един от най-силните театрални автори от последните години. В сборника на издателство „Факел” „Мансарда в Париж с изглед към смъртта, който излезе през 2010, русенският преводач превежда шест пиеси, сред които и две от най-играните по света: „Клоуните, или Дребна работа за стар клоун” и ”Какво да правим с виолончелото?”.

Нетрадиционната, метафизична и малко маниеристична лирика на Вишниек е включена в антологичната подборка „Град с един-единствен жител. Стихотворения”. Събрани са повече от сто стихотворни опуса на автора, сред които и забележителното му произведение „Корабът” (на комунизма), разпространявано като апокриф през 80-те години в Румъния. В същата книга е и много силната и оригинално замислена пиеса за Сталин и режисьора Всеволод Майерхолд „Ричард Трети няма да се играе, или сцени от живота на Майерхолд”.

Най-новата книга на Матей Вишниек, преведена от О. Стамболиев и издадена на високо полиграфическо равнище от „Аванград Принт” - Русе, е и „литературният” роман „Паника в Града на светлините” (Париж). Тук Вишниек преплита по един много оригинален начин реалността с фикцията, своята лична биография с измислицата, самоиронията със сериозния тон... Повествованието предлага един фантастичен, въображаем образ на Париж, населен от „призраците” на велики писатели и творци.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.04.2011 г. 22:18
Посетено:
2511
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12167-ognyan-stamboliev-prevede-tvorbi-na-rumanski-disident