Отзиви

Манипулацията - оръжието на съвременността

1000-на премиера на Народния театър с представлението "Бащата"

Манипулацията - оръжието на съвременността


„Човек никога нищо не знае, а само си въобразява”
Стриндберг
 
За режисьорския си дебют на сцената на Народния театър актьорът Йосиф Сърчаджиев избира една емблематична за модерната драматургия пиеса – „Бащата” от Аугуст Стриндберг. Чрез нейната интерпретация в българското културно пространство „нахлува” позабравената традиция на психологическия театър. Доминантата е поставена върху интимния, вътрешен свят на личността, обсебена от дълбоки, неконтролируеми емоции. Зрителят неусетно бива въвлечен в опасно и вълнуващо приключение, където залогът е здравият разум. Трагедията се материализира във възприятията на героите, които предварително са затворени в конкретна конфликтна ситуация. Чрез нея безпощадно се изследва двойствената природа на „аза, разкъсан между любовта и омразата, между примирението и отрицанието. Битката се води върху „терена” на субективните възприятия на мъжа и жената. Основното оръжие е целенасочената манипулация. Тя е отровата, с която се унищожава целостта на индивида, при сблъсъка му с по-силна човешка воля.

Още първата сцена от спектакъла въвежда зрителя в атмосферата на естествено разгръщащия се на сцената живот. Сред реалистичния декор – стая-кабинет и дневна с битови предмети, наситени с метафорични препратки (писалището, картините, камината, оръжието на стената…), се маркира основният конфликт - войната между половете. Тя е в основата на сблъсъка между двата основни персонажа – Ротмистъра и неговата съпруга Лаура, около които гравитира тяхното обкръжение. Те са носители на различни възгледи за живота, за семейството, на противоположни представи за равновесието (в емоционален, интелектуален и еротичен смисъл) в брака, за децата, за възпитанието, за правото на „вето”… Докато Капитанът (поредната запомняща се роля на Валентин Ганев) иска дъщеря му да се реализира като свободомислещо същество, да се подготви за учителка и съпруга, то Лаура (в смразяващото изпълнението на Мария Каварджикова) отрежда за нея артистична кариера и религиозно образование. Така спорът за образованието се превръща в катализатор на действието, чийто финал е неизбежно трагичен. Надмощие може да се постигне единствено когато единият от опонентите бъде сразен – „Да изядеш, или да те изядат, това е въпросът”.

Спектакълът „Бащата” дълбае в подсъзнанието не само на персонажите. Той е и театрално предизвикателство към мисловно-сетивната възприемчивост на съвременния зрител, обладан от страстите и бесовете на новото хилядолетие.


---------------------------
"Бащата" от Аугуст Стриндберг. Народен театър „Иван Вазов". Режисьор Йосиф Сърчаджиев.
Участват: Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Илиана Коджабашева, Юлиан Вергов, Йосиф Шамли, Вяра Табакова, Васил Драганов.
Автор:
Ориета Антова
Публикация:
11.04.2011 г. 10:25
Посетено:
1713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/12148-manipulatsiyata-orazhieto-na-savremennostta