Отзиви

Напъни за изкуство

Показания на очевидец

На 10 септември 2005 г. банскалии, както и гостите на Банско станаха свидетели на нещо, което в предварителния анонс звучеше обещаващо: продуцентска компания “Виа арт” ще създаде ежегоден арт-фест, който ще включва изпълнения на поп, рок и етно музиканти от цялата страна, бозукари от Гърция, Стоте каба гайди на България, ще има кукерски и нестинарски танци, както и представяне на Бански традиции и обичаи, изложба “Керамика и акварел” на троянски художници, а над 10 държави ще представят свои национални ястия.

За жалост предвидените два дни за „фестивала” бяха стеснени до половин ден. „Събитието” се оказа все пак един приятен поп-рок концерт с етно вмешателството на „Бански старчета”. Началото, предвидено от 15.00 часа, също се премести към 17.00, защото музикантите трябваше два часа да настройват звуци, инструменти, гласове. Банските баби поне направиха своята раздумка, докато работниците от местния Телефонен завод, напуснали работа по-рано, бяха насядали на пейките на централния градски площад и тръпнеха изнервени в очакване да видят Силвия Кацарова, Тони Димитрова, „Импулс”, рокаджиите от „Турбо”, както и не много популярната по тези географски ширини Лили Друмева, дошла без своята кънтри-група.

Разочаровани като че ли нямаше (с изключение на шепа вярващи, че най-после някой истински се е заел да възражда етно-традициите, да ги популяризира, да прави изкуство, да приобщава повече хора към него). Банскалии бяха доволни – не всеки ден им пеят без пари. Организаторите отчетоха дейност, а специално докараните с автобуси журналисти също прекараха чудесно и получиха нужната порция клюки. Например, че организаторите – журналистката Милена Димова и Наско Стефанов от „Импулс” - били младоженци, пък водещият Тома Спространов (познат на банскалии като водещ и на тазгодишния джазфестивал в Банско) трябвало спешно да замине за Пловдив понеже изпращал 8-месечната си внучка за Лондон. Остават все пак надеждите, че догодина Арт Фест “Банско – път на изкуствата”, наистина ще се превърне в събитие. Сега обаче банскалии с по-голям ентусиазъм като че ли очакват поредното издание на Международния фестивал на българската авторска песен, където ще участват изпълнители от Балканите. ПИРИН ФОЛК БЪЛГАРИЯ – БАНСКО се провежда в дните 16-18 септември 2005 г.
Автор:
Валентина Воденичарова
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/1193-napani-za-izkustvo