Отзиви

Истерията на днешния ден или "Карнавал.com"

Животът е какъвто дойде

Истерията на днешния ден или "Карнавал.com"


„Карнавал.com” от Жорди Галсeран е новата премиера в Младежки театър „Н. Бинeв”
. Режисьор е Василена Радева, сценографията е на Никола Налбантов, музиката на Мартин Каров. Участват: Койна Русева, Деян Ангелов, Елена Бърдарска, Ангелина Славова, Вихър Стойчев.
 
Субективна, обективна, полу-, единствена… истина. Истина за, около, край, в… нас. Търсена и игнорирана, желана и отричана, пареща и пречистваща…, тя е неотменна част от нашето битие. Тя е парадигма, късче  от живота ни, тотално обсебен от подмолните  предизвикателства на новото хилядолетие. В крайно сгъстен обем, те оживяват в експресивното полицейско разследване на Мария Гаралда и нейния екип в „Карнавал.com”. Спасяването на отвлечено малко дете се превръща в катализатор на откровена дисекция на обществото, в което човекът и техниката са в единство, но и в конфликт. Кое е нормално и кое не? Защо се случва това? Доколко воайорството е обсебило съществуването ни? Къде е границата между отчуждението и съпричастието, между професионализма и майчинския инстинкт, между нормалността  и патологията? В плетеницата от фикция и реалност, крайната драматична ситуация „надскача” конкретността и се превръща в метафора на истерията на днешния ден. Може би най-точно обобщена от Гаралда като „карнавал на хаховците”.
                       
Спектакълът, верен на текста, с ритъма на напрегнат трилър, препускайки през личния и обществения живот на героите, изстрелва въпросите и хваща зрителя за гърлото. Кривата на напрежението се движи от обикновения факт, през ускореното пирамидално  наслагване на подробни детайли, подготвящи  ескалацията на напрежението в кулминацията, за да стигне до неочаквания обрат. Кой е похитителят, модифициран в образа на страшната вещица? Умопомрачен индивид или социална група – терористи, сектанти, хакери, любители на ролеви игри… Това за  драматурга и постановката не е съществено. Важното е друго – как в днешния свят отделният човек е незащитен, безпомощен, в някаква степен изкупителен агнец на безумието, жестокостта и цинизма, впримчили съвремието ни. Съвремие, обсебено от екрана, чрез който наблюдаваме и ни наблюдават. А къде са любовта, елементарната човечност, нежност, загриженост, топлота? Каква цена трябва да платим за да ги върнем в живота си?
                
Въздействието на „Карнавал.com” се крие не само в драматургичната структура, но и в актьорските превъплъщения, където партньорството и индивидуалността са хармонично съчетани. Твърдата, безцеремонна, но и ранима Гаралда е убедително пресъздадена от Койна Русева. Лаура на Елена Бърдарска е правдоподобно обаятелна, крехка, но не чуплива, без мелодраматично-сантиментален оттенък на самотна майка. Ангелина Славова е във вихъра си на трезвомислещия, леко отнесен компютърен специалист - Ана. „Помага” й Вихър Стойчев в ролята на Рибо  -  мъжкият коректив в „женското интуитивно светоусещане”. Той се утвърждава от оригиналното изпълнение на Деян Ангелов - Пере, напорист, емоционален, романтично-прагматичен служител. Служител, блюстител на закона, който по време на Карнавала би дръзнал да свали Маските. Режисьорът на спектакъла – Василена Радева, не допуска това да се случи и така превръща „Карнавал.com” в „приказка без край” за възрастни и пораснали деца.

Автор:
Ориета Антова – Работилница за творческо писане за театър
Публикация:
08.03.2011 г. 18:39
Посетено:
1643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/11839-isteriyata-na-dneshniya-den-ili-karnaval-com