Отзиви

"Стената" на Спартак Дерменджиев – диалектика на извисяването

За изложбата в галерия "Астри"

"Стената" на Спартак Дерменджиев – диалектика на извисяването


Докато разглеждах изложбата „Стената” в галерия „Астри”, си мислих, че Стената е посегателство над собствената ми глава. Като засилка на разума над видимостите и очевидностите. Притегляща изложба. Счупваща съпротивителната сила, прекършваща волята и хипотезата, че мога да разбия стената на… парчета. Сблъсъкът е перманентен и в същото време е на пресекулки и засилки. И не става дума за биковете-метафори – нито за цвета на тишината, когато се „счупвам” – не помня на колко парчета. Не винаги ги броя.

Самотно занимание е тази определено социална изложба (скулптура и рисунки). Въздействаща, нехвърковата и не-цветна. Размисълът няма цвят, нито са му нужни резки и силни движения. Не движението е в основата, а силата (и тежестта) на застиналостта, които са част от усета към пластиката. Заклещен и непридирчив – човек не вещае съдбата си. Гледах и асоциативно си спомних за „Бариерата” на
Павел Вежинов. Ако не можеш да пробиеш стената пред себе си, се опитваш да „летиш” – отвъд бариерите, нагоре... Само че и за там „пропуски няма” – внушава художникът. (Който ми направи впечатление на свободен и мислещ човек, прослушвайки интервютата му.)

Тогава без перспектива ли са линиите в пластиката на Спартак Дерменджиев и доверието към усилието (нашето)? Там е работата, че перспектива има. Похлупаците са вид преграда и създават лъжовно усещане за мнима сигурност. „Приближаването” на небето до собствените представи е част от страха и липсата на отскок. Протежението нагоре е като протягането – носи и изненади. И съвсем не нахалост е копаенето на заклещения граф Монте Кристо, защото страстта към отмъщение (примерно), може да се окаже спасяваща. По-добре от безразличието. И застоя. Все внушения от изложбата, в която небето е в сянка и огледален образ на затъмнението наоколо.

Принизяването няма диалектически уклони - липсват му дилеми понеже.

Автор: Дияна Иванова
05.03.2011 г. 17:23
Посетено: 2403
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/11821-stenata-na-spartak-dermendzhiev-dialektika-na-izvisyavaneto