Отзиви

"Маскен бал" в Музикален център "Борис Христов"

За концерта на Лилия Кехайова-Цанкова – сопран, и Светослав Цанков – тенор

"Маскен бал" в Музикален център "Борис Христов"


През месец февруари 2011 г. Музикален център „Борис Христов” представи един изключително стилен вокален концерт – „Маскен бал”, вдъхновен и изпълнен от Лилия Кехайова-Цанкова – сопран, и Светослав Цанков – тенор, на рояла - Мариана Мирчева. Вокалното и интерпретаторско майсторство, което двамата солисти поднесоха на публиката, бе толкова завладяващо и различно, че концертът премина на един дъх и слушателите не искаха да напускат наситената с красиви звуци и тембри атмосфера.
   
Лилия Кехайова-Цанкова е една талантлива млада певица, която разгръща своите възможности изключително в драматичния сопранов репертоар. Завършва Пловдивското музикално училище „Добрин Петков” с профил Оперно пеене и Пиано, а през 2002 г. – Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Илка Попова. Още като студентка играе Сузана в „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Розина в „Севилският бръснар” на Росини и Лизета в „Тайният брак” на Чимароза.
   
Сопраното откри концерта с една лирична песен-миниатюра “Chanson de L`Adieu” от Франческо Паоло Тости, която прозвуча кристално, с една привидна лекота в изпълнението и прикова вниманието на публиката до самия край на концерта.
   
Лилия Кехайова–Цанкова печели през 2003 г. стипендия от Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим, където работи с известната певица и педагожка Мирела Паруто. През 2001 г. става лауреат на конкурса „Нови гласове”, организиран от Националната опера и балет в София. Същата година дебютира в ролята на Леонора от „Трубадур” в Старозагорска опера. Младата певица успешно гастролира в български и чуждестранни театри в ролите на Леонора, Аида, Галатея („Хубавата Галатея”) и др. Репертоарът й включва още Дездемона („Отело”), Манон („Манон Леско”), Фиордилиджи („Така правят всички”), Лиу („Турандот”), Елизабет („Дон Карлос”), Жулиета („Хофманови разкази”), Неда („Палячи”), Микаела („Кармен”), Мими и Мюзета („Бохеми”) и др.
   
„Маскеният бал” продължи с изпълнението на още една песен от Франческо Паоло Тости, този път поднесена с теноров финес от Светослав Цанков. И двете песни на италианския композитор представляват разнообразни и живописно пресъздадени лирични картини.

Тенорът Светослав Цанков е партньор на Лилия Кехайова и на сцената, и в живота. Завършва вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 1999 г. Още като студент участва в постановки на Националната опера – София. Специализира в Милано при известния тенор Никола Таджер. След дипломирането си дебютира във Велс, Австрия в ролята на Алфред от „Травиата” на Верди. След 2000 г. се изявява в България, Румъния, Австрия, Германия и Норвегия в ролите на Манрико от „Трубадур”, Рикардо от „Бал с маски”, Габриеле Адорно от „Симон Боканегра” на Верди. През 2001 г. става лауреат на конкурса „Нови гласове”, организиран от Националния театър за опера и балет – София. Светослав Цанков е певец с високи музикални качества, не се задоволява с традиционните тенорови изпълнения и си поставя за цел да покаже широк песенен репертоар, който в действителност е твърде голяма рядкост в концертния живот на страната. Това са песни от по-съвременни композитори, някои от които прозвучават за първи път на българска сцена в негово изпълнение. Сред тях се открояват романсите на Драгомир Ненов. Силна е теноровата страст и към неаполитанските песни, от които Светослав Цанков изпълнява както най-популярните, така и по-слабо познати на широката публика у нас.
   
Двамата изпълнители се изявиха цялостно и артистично в поредицата от оперни арии. Лилия Кехайова демонстрира богат тонов колорит и фино нюансиране с арията на Мими от първо действие на операта „Бохеми” на Пучини. Последва една малко позната песен на Станислао Гасталдон “Musica Proibita”, в изпълнение на Станислав Цанков, и отново Лилия Кехайова, която се превъплъти в ролята на Лаурета из операта „Джани Скики” на Пучини. Така програмата бе доведена до кулминацията в първата част – арията на Рикардо от второ действие из операта „Бал с маски” на Верди. Певческите страсти веднага бяха потушени от Интермецо из операта „Манон Леско” на Пучини, в изпълнение на виртуозната пианистка Мариана Мирчева, която има богата творческа биография от концерти, спектакли и награди у нас и в чужбина, и която бе изключителен партньор на Лилия и Светослав Цанкови в този концерт.
   
Във втората част публиката на един дъх пое красивото превъплъщение на Лилия Кехайова-Цанкова в Манон с нейната ария от второ действие из операта „Манон Леско” на Пучини, драматичния и трагичен Каварадоси в интерпретацията на Светослав Цанков с арията от първо действие из операта „Тоска” на Пучини. Като бисер в програмата бе песента на Кристин из мюзикъла „Фантомът на операта” на Ендрю Лойд Уебър, която прозвуча завладяващо нежно и оптимистично. Последва развълнуваният Дон Хосе из операта „Кармен” на Бизе. Финалът на „Маскения бал” бе колкото очакван, толкова и бляскав с изпълнението на „Наздравица” из операта „Травиата” на Верди.
   
Това, което предстои на Лилия и Светослав Цанкови през тази пролет е концертно изпълнение на фрагменти из операта „Мефистофел” на Ариго Бойто, една продукция на сдружение "Tempi concertati", съвместно с младия бас Калоян Христов и мецосопраното Росица Павлова-Инджева, и с диригент Веселин Байчев. Концертът ще се състои на 1 април в Софийската градска художествена галерия. Лилия Кехайова-Цанкова ще е солист и на „Стабат Матер” от Дж. Росини, отново през април, съвместно със симфоничния оркестър на БНР, с гост диригент Веселин Байчев, Смесения хор на БНР и солисти. Почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на тяхното изпълнение на 22 април, Разпети Петък в зала „България. На добър час!

Автор:
Евелина Кръстева-Стоянова
Публикация:
26.02.2011 г. 18:13
Етикети:
Посетено:
4034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/11770-masken-bal-v-muzikalen-tsentar-boris-hristov