Отзиви

Quarto Quartet и Бетовен

За едно събитие в българската култура

Quarto Quartet и Бетовен


Нормално ли е страданието и борбата с него да властват в живота на артиста?

А творчество, любов и героизъм да водят към свобода?!

Това се е случило преди 240 години. Тогава се е родил Бетовен.

Открили ли сме го, познаваме ли го, разбираме ли го?

Блестящият цигулар Йехуди Менухин в последните си дни казва в интервю: „Колкото повече слушам Бетовен, толкова повече го откривам.”


Едно откритие бе и вечерта преди студентският празник – на 7 декември 2010 г. В малката зала „България” един колектив от вдъхновени млади хора прехвърли мост в пропастта на времето между 18. и 21. век, изпълнено с конфликти и сблъсъци, заглуши дисхармонията в противоречията на съвремието ни и ни поднесе мигове на съпреживяно откровение в полето на духовността. Завладя ни с всеотдайността си, с искрено чувство в обединяването на младежки ентусиазъм и благородна мекота на зрялост.

В този концерт произведенията бяха поднесени с изящност, изглеждаща лесно постижима и това, заедно с удоволствието, което изпитваха при свиренето изпълнителите, беше част от очарованието им. Унисоните на цигулка и виола бяха впечатляващо хомогенни, пианистката Дарина Василева извая с рояла звук, който бе със заоблена мекота и великолепно балансиран. Трябва да се отбележи и завладяващата виртуозна брилянтност, прецизност и емоционалност, показана от цигуларя Иван Пенчев, рядко виждано съчетание от качества по българските музикални сцени.

Във втората част на концерта музикантите от “Quarto” изпълниха едно от най-сложните творби в музикалната литература – Бетовеновият струнен квартет в ла минор опус 132. Вглъбеност, проникновена философска задълбоченост в диалогичните встъпления и пластичност на израза на музикалното повествование. Това произведение беше и кулминацията на вечерта. Забележителна музикална режисура, брилянтните пасажи на първия цигулар Иван Пенчев, балансираната емисия на тона при другата цигулка – Светлана Станчева, ярката чувствителност и екзактност на виолистката Татяна Тодорова и, разбира се, стабилността и силният дух на великолепния виолончелист Стоян Божков. По време на тяхното изпълнение всеки един слушател имаше чувството, че някъде в залата бе и самият Бетовен.

Има един немски термин, установил се вече трайно при Малер, но неговото присъствие на сцената тази вечер беше осезаемо – Ausdruckswoll – „изпълнени с чувство”. Това чувство в изпълнението на артистите от Quarto Quartet, заедно с харизмата и личният им чар, изправиха публиката на крака и изтръгнаха възторга на възхищението й.

8.12.2010 г.

Автор: Никола Стоянов
13.02.2011 г. 13:10
Посетено: 1095
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/11670-quarto-quartet-i-betoven