Отзиви

Зад завесата на големите скандали

Български трагедии, трагикомедии и комедии от края на 19. и началото 20. век

Зад завесата на големите скандали


Втората част на документалната книга "
Зад завесата на големите скандали 2" на русенския автор Боян Драганов (журналист, издател и редактор на сп. "Една седмица в Русе") съдържа 43 реални житейски истории и е илюстрирана с 290 уникални и редки фотографии, както пише в подзаглавието на изданието.

Авторът е положил невероятни усилия да издири, събере и документира въз основа на вестникарски публикации, мемоари, писма, книги и други източници стотици напълно неизвестни за днешния българин случки и факти за повече или по-малко известни личности от българската история през 19. и началото на 20. век като
Панайот Хитов, Стефан Стамболов, Васил Радославов, Петко Каравелов, Наталия Каравелова, Екатерина Каравелова, Виола Каравелова, Стоян Заимов, Захарий Стоянов, Анастасия Обретенова, Екзарх Йосиф, Васил Кънчов, Драган Цанков, Димитър Мантов - русенският палач-стамболовист, Фердинанд - княз и цар, Мария-Луиза, цар Борис Трети, Стоян Михайловски, Александър Стамболийски, подп. Димитър Филов, Иван Багрянов, прочутия фалшификатор Тодор Кривналиев, Иван Вазов, Евгения Марс, Ана Карима, Боян Дановски, скулпторът Андрей Николов, актрисата Роза Попова и много, много други - просто е невъзможно да се изброят, а и не е нужно.

Повечето герои на книгата произхождат или са свързани с Русе и околните градове и села, а много от събитията се разиграват и в Русе, и из цяла България, т.е. където животът и личната им участ са ги преследвали, или пък те сами са преследвали и направлявали...

Основани на факти и документи, историите са изпълнени с много подробности от съвсем личен и дори интимен характер, което разкрива героите в нова и непозната за нас светлина. Без да стигат до опошляване и "пожълтяване" в стила на жълтата преса (особено бурно развила се в края на 19. век и подробно анализирана от Михаил Кремен в "Романът на Яворов"), фактите и събитията, изложени в "Зад завесата...", ако не дегероизират донякъде включените личности, поне ги разкриват като хора, на които не им е чуждо нищо човешко (а понякога и животинско!).

Три истории

Невъзможно е да се споменат и всички разказани истории. Ще отбележа само, че място в книгата е намерила трагичната любов между българина Йордан Стефанов и красивата туркиня Саафет* (Руска след като приема християнството заради любимия си) - дъщеря на русенския ходжа Афуз Мехмед, заради която любовна връзка избухва огромен скандал, предизвикал размирици и завършил с кървава баня с много убити и ранени мирни русенци, протестиращи срещу височайша заповед Саафет да бъде върната на родителите си.

Един от разказите разкрива личността на автора на пророчеството "Турция ке падне", известно от романа "Под игото" на Иван ВазовЗахарий Стоянов напразно се опитва да издири кой е, когато пише своите "Записки по българските въстания". Едва през 1896 г. става известно, че това е рилският калугер Полиевкт (със светско име Петър Велянов), който от монах-таксидиот заради любовна авантюра прави опит да се размонаши, за да се ожени за Кириаки Ганчева от Хасково (поради което понася сурови наказания и мъчения), а по-късно приема протестантството и официално се оженва за Кириаки.

Книгата "Зад завесата..." завършва с мемоарите на Телемак Пенов "Мантовата гробница" - потресаващ разказ за мъченията, на които е подлагал своите политически противници и различни жертви русенският окръжен управител стамболовист Димитър Мантов.


* Вж. Саафет и Йордан Стефанов - народни песни, посветени на трагичната им любов.
* Вж. Русенската "кървава сватба" - сборник, посветен на събитието


_______________
"Зад завесата на големите скандали 2", изд. "
Ахат", печат - "АБАГАР" АД, В. Търново.
Редактор Биляна Андреева.
Оформление, корица и компютърна обработка инж. Юлиан Нецков.


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
21.01.2011 г. 16:20
Посетено:
2434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/11536-zad-zavesata-na-golemite-skandali