Отзиви

Отглас за българска книга в американско издание

„Парченца синьо” на Мая Любенова в "LYNX"

Отглас за българска книга в американско издание



В тазгодишния октомврийски брой на "LYNX" (A Journal for Linking Poets) американският експерт в областта на хайку изкуството Джейн Райкълд обръща внимание на книгата „Парченца синьо” на Мая Любенова (2010 г., “АРС”).

Книгата е билингва, на български и английски език, което разширява възможностите да бъде прочетена и оценена дори далеч от пределите на родината.

Самата Джейн Райкълд е изкуствовед и журналист, пише и публикува хайку от 1979 г. Най-пълният превод на японския майстор Башо излиза изпод нейното перо или, по-точно казано, от нейната клавиатура. Издава "Geppo", двумесечно издание на Yuki Teikei хайку общество в САЩ и Канада през годините 1991-1994, и "LYNX" - журнал за ренга и танка - от 1993, а от края на 1995 Джейн стартира www.ahapoetry.com, който впоследствие се превръща в дом на световното англоезично (и не само) хайку и свързаните с него форми.


Ето какво пише Джейн за българския хайджин Мая Любенова:

"Предполагам, че наистина  вече пътувам, докато пиша тези рецензии за книги в слънчевото августовско утро. Парченцата синьо на прекрасната корица на първата хайку книга на Мая ми позволиха да пътешествам до Котел, България, където Мая е преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев”. Обаче, благодарение на интернет, срещнах Мая в AHAforum, опознах я и нещо повече, възхитих се от работата й в областта на хайгата. Нищо чудно, че през 2009 г. тя е обявена за Майстор хайга-художник. 

Макар че „Парченца синьо” не съдържа хайга, книгата показва колко веща е Мая в писането на хайку. Прави го да изглежда толкова лесно! Тъй като всяко едно от нейните хайку е парченце съвършенство, читателят може да се отпусне и да потъне в удоволствието от нейните предвечни наблюдения:

обедни сенки
джудже се мота
в стъпалата ми

От това можете да видите, че Мая притежава приятно чувство за хумор, което се чувства съвсем като у дома си в нейното хайку. Тя не разказва вицове и не се подхлъзва в сенрю, а вижда своя свят по нов начин и ни го показва.

тънка пролет –
лампите в локвата
замръзват
"


Поздравления за Мая, благодарност за Джейн!

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
12.10.2010 г. 12:22
Посетено:
1641
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/10880-otglas-za-balgarska-kniga-v-amerikansko-izdanie