Проекти

Проект "Да спасим винила!"

Продължава инициативата за слушане на грамофонни плочи с джаз

Проект "Да спасим винила!"


◊ СЪБИТИЕТО

Да спасим винила!

. Организатор – Сдружение „Морско синьо”
. Музикална концепция - Добромир Тодоров–Soulmate (Радио Варна)

22 април (четвъртък), 20:00 часа,
Варна, бар „Blues Brothers” (ул. „Цариброд” № 19)

Вход – 3 лева

След успешното начало на проекта „Грамофония”, и този четвъртък, 22 април, точно в 20 часа поставяме иглата в началото на плочата! Водещият на музикалното парти Добромир Мързов-Soulmate (водещ на музикалното предаване „45 оборота в минута” в ефира на Радио Варна) е подготвил колекция от джаз, с която ще зарадва почитателите на винил-културата и на свободната музика. За всички присъстващи ще има и други изненади. Специално за тях Добромир Мързов–Soulmate е подготвил музикална викторина с въпроси, посветени на винил-културата и джаза. Наградите за печелившите са предоставени от домакина - бар „Блус Брадърс” и от Вила Любимец и Вила Хисар.


◊ ИДЕЯТА

Желанието ни е да възродим ритуала „слушане на грамофонни плочи”, изключително необходим за пълноценното общуване с музиката – както с материалния носител, така и с обложката на плочата. И за двата компонента до ден-днешен не е създадена по-добра алтернатива. Виниловата плоча е единственият музикален носител, при който извличането на звука става по механичен път (също както при акустичните музикални инструменти). Всяко цифрово възпроизвеждане (компактдиск, mp3 и т.н.), е симулация на механично произведен звук, но не и реален такъв. Поради тази причина плочата  възпроизвежда записания звук възможно най-правдоподобно. Обложката съдържа и чисто фактологически данни за изпълнители, музиканти, заглавия на песни, образователна информация... Изобщо, тя представлява голямоформатна арт продукция, която не може да се сравни с тази при компактдиска, а при mp3 такава изобщо липсва.

Проектът „Да спасим винила” предвижда още лектории за историята на виниловите плочи, за виниловата индустрия в момента, за албуми, лейбъли, технологии за производство, грамофони. Колекционерите и феновете на винила ще могат да обменят информация, да разменят или подаряват грамофонни плочи, да предлагат носители от личните си колекции за музикалните партита „Грамофония”.

Автор:
Сдружение за международен културен мениджмънт "Морско синьо"
Публикация:
19.04.2010 г. 15:53
Етикети:
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9741-proekt-da-spasim-vinila