Проекти

Готов е идейният проект за паметник на генерал Иван Колев в Добрич

Паметникът ще се изгради в центъра на града по ул. "България"

Готов е идейният проект за паметник на генерал Иван Колев в Добрич


◊ СЪБИТИЕТО

Готов е идейният проект за паметника на генерал Иван Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г.

Автор е скулпторът проф. Крум Дамянов.

Проектанти са архитектите Радослав Боянов, Нева Дамянова, Илия Атанасов, Атанас Дамянов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В рамките на дарителските акции за набиране на средства за изграждане на паметника ще се разпространява картичка или диплянка с проекта и информация за ген. Колев.

Макетът ще бъде изложен в Художествената галерия най-късно до края на тази седмица. В момента се избира материалът за паметника, който ще определи и размера на средствата, които ще са необходими за изграждането му.


◊ КОЙ Е ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ

Генерал-лейтенант Иван Колев - легендарният добруджански герой, прославеният командир на непобедимата българска конница, спасителят на гр. Добрич, кошмарът на румънските войски и руските казаци от битките за освобождението на Добруджа през 1916-1917 г., съвсем доскоро беше почти напълно забравен. Името на генерала бе изтрито от всички учебници, паметници и най-важното - от паметта на повечето българи. Училищата, носещи славното му име бяха преименувани, а събраните пари за паметник на генерал Колев в гр. Добрич - похарчени за партизански паметници и монументи на Червената армия. И всичко това е направено, само защото генерал Иван Колев е бранил до последна капка кръв своето Отечество България от чужди посегателства - тези на румънски агресори и техните верни съюзници - руските полкове и дивизии.
Автор: Ангел Радилов
13.04.2010 г. 21:05
Посетено: 2556
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9704-gotov-e-ideyniyat-proekt-za-pametnik-na-general-ivan-kolev-v-dobrich