Проекти

Con.tempo 2 – Уикенд за съвременно изкуство

Артистичен маратон във Варна, 23-25 април 2010

Con.tempo 2 – Уикенд за съвременно изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Con.tempo 2 – Уикенд за съвременно изкуство

Очаквайте във Варна, 23-25 април 2010

• Пресконференция - 21 април (сряда), 11.00 ч., Артсалон на Радио Варна.

“Open space action of con.tempo weekend partners. Слава, слава космонавтом” – с тази символична акция стартира кампанията на второто издание на Уикенда за съвременно изкуство сon.tempo. 12 април - Денят на космонавтиката, е избран нарочно от организаторите на артмаратона заради аналогията с трудностите, опасностите, героичните действия и неугасващия плам за овладяване на нови пространства в необозримия космос на човешкото въображение. Независимо от ироничния характер на акцията – изстрелване на ракета в небето, този артистичен акт освен рекламните цели има и провокативен характер. Да провокира вниманието на обществеността към живота и делото на творците, които в условията на съвременния финансов колапс и неангажираност на държавата продължават да работят безкомпромисно и да разгръщат талантите си, ситуирайки адекватно България на световната културна карта. Дали това не ги прави маргинални или пък са герои на деня? Дали са жертва на времето или попадат в приоритети на държавна културна политика? Въпроси, които намират отговори в художествената практика и по-специално в дейностите на младата творческа генерация.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Второто издание на Con.tempo – Уикенд за съвременно изкуство, ще се проведе на 23, 24 и 25 април. Събитието се провежда по идея на младата варненска художничка Рая Георгиева, която неочаквано ни напусна преди една година. Con.tempo се организира от фондация „Рая Георгиева” с партньорството на сдружение за културен мениджмънт „Морско синьо” (www.sea-blue.org), галерия „Буларт” (http://bulartgallery.blogspot.com) и журналистките Боряна Тодорова и Антония Йовчева.

В трите дни ще бъдат представени 27 артистични проекта, дело на автори от България, Италия, Полша и Ирландия, в 16 частни галерии, културни института и алтернативни пространства. Живопис, звукови инсталации, видеоарт, фотография, анимация, обекти, дигитални колажи, стрийт арт и музикални пърформанси ще дадат представа на варненската публика за творческите интереси на младата артгенерация и тенденциите в жанра. Премиера ще има документалният филм на Александър Николов „contradictio in adiecto”. Филмът е заснет по време на първото издание на Con.tempo през октомври миналата година.

Артистичният маратон се осъществява с приятелството и подкрепата на участващите лица и културните институции в града. Събитие от такъв характер се организира за втори път във Варна. Неговата цел е  да пресъздаде в компресиран вид актуална „снимка” на тенденциите в творческите търсения на младите артисти, както и да отправи интелектуална провокация към варненската публика с качествен художествен продукт.

Според статута на проявата акцентът е поставен върху проектите на млади автори на възраст до 35 години. Куратор на Con.tempo е Дора Дончева.


За повече информация:
Дора Дончева – 0887/244-882
Елена Владова, PR – 0888/540-388


Автор: Елена Владова
13.04.2010 г. 18:58
Посетено: 1326
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9701-con-tempo-2-uikend-za-savremenno-izkustvo