Проекти

Сливен - музикална сцена по проект "Оралите"

Изпълнения на ранна и ренесансова музика

◊ СЪБИТИЕТО

В продължение на няколко години градът под Сините скали е привлекателно място за изява на водещи  изпълнители и групи от страни на Европейския съюз. В рамките на програма „Култура – 2007-2013 г.” творци от Испания, Португалия и България (Сливен) представят  ранна и ренесансова музика у нас - по многогодишния проект за сътрудничество „Оралите” („ORALITIES”, OUR COMMON HERITAGE”, договор № 2008-2310/001-001). Целите му се свързват със стремежа за запазване на културно-историческото наследство на страните,  интензивните интеграционни процеси и развитието на междукултурния диалог. Ръководител на проекта в България (Сливен) е Радост Костова – зам.-кмет на Общината по проблемите на културата, науката и вероизповеданията. Събитието бе почетено от музиканти, много граждани и представители на общинската администрация.


◊ КОНЦЕРТИТЕ

В художествената среда на зала „Сирак Скитник”  гражданите на Сливен изпитаха наслада от изпълненията на вокалния ансамбъл „Кармин Антикуа” от гр. Иданя-Нова (Португалия). Младите музиканти Гонсало до Кармо, Луис Алмейда, Манон Каркш, Руи Араужо и Сузана Мууди, концертиращи от 2002 г. по сцените на Европа, в Сливен респектираха слушателите си с „богатството и контрастите на тембрите на гласовете в една динамична интерпретация” на отдалечени от съвременната епоха направления и стилове. Използването на специфични инструменти, музикални и сценични техники от онези времена, спомогнаха за доближаване възприятието на слушателя до „историческия контекст” и въздействието на музиката.

В изпълненията на ансамбъл „Резонет” от гр. Оренсе (Испания, ръководител - Фернандо Рейес, по чиято идея е създаден през 1990 г. в гр. Сантяго де Компостела), се открои звученето на древните струнни инструменти и гласът на сопраното Мерседес Ернандез. Авторите на четири албума със средновековна музика и на албум от 2006 г. с фолклорни галицийски песни, акцентират главно на творби от Португалия и Камино де Сантяго. Аплодирани са по сцените на Австрия, Португалия, Холандия, Италия, Швейцария.

На следващата вечер музикантите от квартет „Интермецо” от гр. Евора (Португалия) се изявиха на фона на сбирката „Западноевропейска графика и живопис” (дарение за Сливен от писателя 
Богомил Райнов) в Художествената галерия „Димитър Добрович”. Залата  едва побра дошлите да чуят изпълненията на Сузана Ногуейра и Луис Руфо (цигулка), Сесар Гонсалвеш (виолончело) и Бруно Корея (виола). Младите творци, създали групата през 1994 г., се развиват в съвместната си дейност с педагози като Жоао Лусена Вале, Сесилиу Ищфан и Пол Вакабаяши. Определено е въздействието върху стила им на члена на Берлинската филхармония Рудолф Ветцел и на Мария Жоао Пирес, в чийто уъркшоп се включват. Проектът с изпълнения на аржентинска фолклорна музика и танго се ражда в периода 1997-1999 г., под влияние на композитора Даниел Швец. Музикантите се изявяват редовно на конкурси и международни фестивали на изкуствата. 

След тях вниманието приковаха солистите от ансамбъл „Мокхарабе” от гр. Мертола (Португалия), които потопиха слушателите в амалгамата от музикални стилове и култури. Певецът, композиторът и изпълнителят на арабска лютня Едуардо Рамос поднесе с красивия си глас и в съпровод португалски средновековни творби и свои композиции. В тях си дадоха среща мотиви от средновековното наследство на арабската, християнската и еврейската култури. Присъстващите се докоснаха до средновековното звучене на даф, бендир и дербука в изпълнението на Балтазар Молина, виртуоз на средновековни средиземноморски перкусии.

Домакин на гостите от Европа бе камерният ансамбъл при Народно читалище „Хаджи Димитър” в Сливен (с ръководител и диригент Тодорка Бинева, специалност “Дирижиране на хорове”, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София).  Камерната формация се е изявявала в предишни години със самостоятелни концерти в гр. Биргу (Малта) и гр. Оренсе (Испания), а сега бяха поднесени композиции в направление „Ранна и ренесансова музика” по европейския музикален проект „Оралите”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.04.2010 г. 22:36
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9687-sliven-muzikalna-stsena-po-proekt-oralite