Проекти

Откриване на "Караваната на десетте думи" - България 2010

По случай Седмицата на франкофонията

Откриване на "Караваната на десетте думи" - България 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Френският културен институт, Театрална къща „Мариета и Марионета” и Алтера
ви канят на

Потеглянето на българската каравана през 2010-та

В рамките на международния проект
Каравана на десетте думи - България 2010


• Прожекция на документалния филм “Светлината на Земята” от 2009 г.; Дискусия на тема: “Предизвикателствата на думите на 2010-та”.

• Изложба по проекта за насърчаване развитието на млади таланти "Дебют+" - Мозъчна атака - автори Симон Тодоров и Захари-Петър Радев (малък салон)

• Изложба Плакат на студенти и преподаватели от НХА - Каравана на десетте думи (голям салон)


25 март 2010 г. (четвъртък) от 18.30 часа
Арт център Алтера, СТЦ Интерпред,
бул. "Драган Цанков" №36, София



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Караваната на десетте думи. Малко история

Създателите на Караваната на десетте думи (La caravane des dix mots) са вдъхновени от философията на Колюш и Абат Пиер: ”Всеки човек има правото на храна, вода и cън, но също и на изразяване по свой собствен начин”.

Проектът "Караваната на десетте думи" дава възможност да се твори и експериментира с думите извън прякото им значение, като по този начин се покаже богатството и разнообразието на представите, които всеки човек носи в себе си. Френският език дава възможност за истински творчески и културен обмен между страните и нациите.

Създадена през 2003 г. по инициатива на Театър “Асфодел” в Лион – Франция, Караваната на десетте думи е проект в областта на културата, основан на представянето на културните различия между народите чрез френския език.

Проектът става международен след 2005 г. Към момента функционират 36 подразделения на Караваната на десетте думи в 5 континента и 30 държави: 8 в Африка, 3 в Южна Америка, 1 в Северна Америка, 3 в Азия, 17 в Европа, 2 в Близкия Изток и 3 в островните държави от Индийския океан.

Различните екипи на страните се срещат регулярно на Международен форум на франкофонските Каравани. Първият форум е проведен през 2006 година в Букурещ и Лион. Оттогава насам той се организира на всеки 2 години - през 2008 г. се организира в Лион, Франция и Квебек, Канада. Предстоящият Трети форум, ще се състои през месец октомври 2010 г. в Лион и Mонтрьо, Франция. На всеки форум участниците имат възможност да обменят мнения и да представят пред широка публика своята култура чрез своите филми, артистични изпълнения, изложби и всички онези произведения на изкуството, създадени в резултат от дейността на франкофонските Каравани на местно ниво.

Всяка година Министерството на културата и комуникациите на Франция заедно с Международната организация на франкофонията подбират 10 думи за Седмицата на френския език (през м. март). Така се заражда идеята за Караваната на 10-те думи.

Всяка Каравана се основава на местната подготовка.
Организират се артистични ателиета с професионални творци от всички сфери и разнородни участници. Стимулира се индивидуалното и колективно творчество по повод 10-те думи.

Друга част от програмата включва създаването на късометражни филми, отразяващи събитията. Те се явяват като „живи” свидетели в образ и картина на разнообразието и виталността на проектите от различните краища на света, но обединени от общите „десет думи”. Създадените филми получават още по-високо признание като се тиражират на DVD в 5 000 екземпляра и се разпространяват до всички останали Каравани.


◊ БЪЛГАРСКАТА КАРАВАНА

Караваната на десетте думи - България, е създадена през 2008 г. от Театрална къща “Мариета и Марионета”, известна в страната със своята франкофонска ориентация. Координатор на проекта е Мариета Ангелова, театрален режисьор. Ето какво споделя тя:
“Френският е език, който ни предоставя нови възможности, нови изразни средства. Голяма част от творците в България са франкофони. Те силно желаят да споделят своето изкуство с милионите други франкофони от света. А това вече е напълно възможно, благодарение на Караваната на десетте думи...”


Ето и 10-те думи на фанкофонията за  2010 година:

1. crescendo - кресчендо;
2. remue-méninges – мозъчна атака;
3. mobile - мобилен;
4. variante - вариант;
5. galère – галера, тежък физически труд;
6. baladeur – скитащ се, разхождащ се, скиталец; уолкмен;
7. cheval de Troie – Троянски кон;
8. mentor - ментор;
9. escagasser – смачквам, смазвам, премазвам от бой;
10. zapper – сменям бързо телеканалите с дистанционно
.
Автор:
алтера
Публикация:
23.03.2010 г. 14:36
Посетено:
1895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9575-otkrivane-na-karavanata-na-desette-dumi-balgariya-2010