Проекти

Ателие Хамлет в Тетрална работилница "Сфумато"

Покана за участие

◊ СЪБИТИЕТО

Театрална работилница "Сфумато" има удоволствието да ви съобщи за старта на новата програма ШЕКСПИР на Маргарита Младенова и Иван Добчев с
 
Ателие "Хамлет: да изглеждаш или да си"

19-30 април 2010 година

Ателието ще завърши с демонстрация пред публиката в София и на 3 май ще участва в Международния Шекспиров фестивал, организиран от Националния театър в Крайова, Румъния.
 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Уважаеми колеги,

От доста години ТР “Сфумато” провежда ателиета като предварителен етап в подготовката на всеки нов проект. Ателието не е кастинг. Ателието е въвеждане на група доброволно ангажирали се с темата артисти в пространството и поетиката на бъдещия проект. В този смисъл то е и квалификация; своеобразна форма за поддържане на творческата кондиция на актьори и режисьори, възможност за разширяване на хоризонта на професионалните им възможности.

Всъщност голямата цел на ателието е да предизвика възбуда в творческата природа, да създаде въздух за живеене около видението на новия проект – този път Програма „Шекспир”.

Ателие „Хамлет: да изглеждаш или да си”

Изходната ситуация в „Хамлет” е пределно заредена с напрежение - старият крал Хамлет умира внезапно и също така внезапно неговото място се заема от брат му Клавдий, който просто ПОДМЕНЯ своя предшественик – слага короната му, заема мястото му в съпружеското ложе и даже „осиновява” сина му – младият Хамлет, който се изживява като студент във Витенберг. Младежът спешно е привикан за погребението на Бащата (плътта не трае, тя се скапва), но успява да сколаса за сватбата на Майка си – Кралицата и Кралят-Чичо. Животът си иска своето, животът продължава... В това нетърпеливо проявление на нагона на живата материя, на плътта да се реализира „тук – сега”, веднага, студентът от Витенберг, пришелецът, носещият паметта за предишните времена и ценности, съзира някакъв нонсенс – „СВЕТЪТ Е РАЗГЛОБЕН”, подменен – фалшиво имитиращ истинския и отдал цялата си енергия в удържането на тази имитация. Кралят-Чичо е пошла имитация на Кралят–Баща, сватбата (сношението с Кралицата–Майка е инцест, дори Офелия, „нимфата” Офелия!, може да се превъплати в примамка, в проститутка в ръцете на сводника Полоний, предишните приятели Розенкранц и Гилдестерн са метаморфозирали в уши на Краля, Елсинор се е напълнил с Осриковци, изобщо „ИМА НЕЩО ГНИЛО В ДАНИЯ”... Нашият Хамлет се е завърнал в един свят, който е загробил Бащата (Бог е мъртъв) и неговото място е заел Двойникът, Чичото. Узурпаторът на реалното царство няма друга цел освен утвърждаването във видимата реалност; няма ценност, която не е от тази реалност и в отстояването на която той не ще се спре пред нищо. Заплахата, която идва с Хамлет, е захранена от Духа на Бащата, от паметта за други ценности. Хамлет е протагонист на Невидимото. Светът на Чичото Клавдий е огледален свят – отражение на една реалност. Неистинска реалност – без същност, без основания извън самата себе си. Живеещите в нея са приели тази условност безусловно – приели са лъжата за истина, подчинили са се на правилата в нея и са приели нейните „приложни” ценности:

- Да изглеждаш е по-ценно от да си
- Да отразяваш е по-ценно от да излъчваш
- Подмененият/фалшивият образ е по-ценен от оригинала


Срещу тази „приложност” на живеенето, срещу съответността на Homo consumercus нашият Хамлет ще противопостави своята „неадекватност” - изплезването срещу сериозността на „държавното мислене”, невъобразимото, несъответното поведение на Лудия. Подриване на устоите на „установеното” живеене; крайно, екстатично отрицание на века на Приложността; провокация към здравомислещото, окопало се във Видимото съществувание – това ще бъде хоризонтът на нашето ателие по Хамлет.

• Няма възрастови ограничения за участие. Режимът на провеждане на ателието е 10-14 ч. всеки ден от 19 до 30 април на сцената на ТР „Сфумато”.

• Кандидатите за участие трябва да подадат молба и кратка творческа биография при Валерия Попова най-късно до 15.04.2010 г.

• Задължително условие за участие – да е прочетен „Хамлет” в превод на Спас Николов – издание 1999 г.

Очакваме Ви!

Маргарита Младенова
Иван Добчев

Автор:
Рада Баларева
Публикация:
03.03.2010 г. 23:52
Посетено:
1571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9465-atelie-hamlet-v-tetralna-rabotilnitsa-sfumato