Проекти

Представяне на проекта "Улица Отец Паисий"

В рамките на програмата на Фонд за подкрепа на дебютни проекти

Представяне на проекта "Улица Отец Паисий"


◊ СЪБИТИЕТО

УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ, Пловдив
Проект на Open Arts Foundation

Презентация: 22 февруари, 18.00 ч.
в 6 аудитория на ПУ "Паисий Хилендарски"

Open Arts Foundation обявява старта на новия си проект, посветен на градската култура, която e носила през годините и до днес улица „Отец Паисий” в Пловдив.
Основен партньор на проекта е Център за антропологични и етносоциологически изследвания към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.
Подробна информация за проекта ще бъде представена на 22 февруари от 18.00 ч. в Шеста аудитория на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".


◊ ПРОЕКТЪТ

УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ e голям артистичен проект от съвременен тип, съчетаващ креативни и изследователски принципи. В него ще участват студенти-дебютанти, автори, селектирани чрез отворена покана, или индивидуално поканени творци. Със своите ресурси Open Arts Foundation желае да активизира, насочи и популяризира най-младите артисти в Пловдив.

Проектът обръща внимание именно на улица „Отец Паисий” в Пловдив, успоредна на Главната, където винаги е имало паралелна култура – занаяти, етноси и интересни топоси от историята на града. Целта му е да документира и експонира историята на улицата през годините чрез провеждане на архивни проучвания, етноложки интервюта, фотографско и видео заснемане на уличните пространства. Дейностите ще намерят реализация в градска среда, в обществени и арт-пространства.

Обитателите на улицата, медии, представители на Община Пловдив, туристически агенции, артисти, студенти, изследователи, представители на бизнеса, и всички, желаещи да научат повече за проекта и да участват в него, са поканени на информативна презентация на 22 февруари от 18 ч. в Шеста аудитория на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Подробна информация за инициативата ще бъде представена от
Веселина Сариева, културен мениджър и директор на Open Arts Foundation, доц. Красимира Кръстанова от Катедрата по етнология към Пловдивски университет и доц. Никола Лаутлиев, ръководител на Катедра „Приложни изкуства” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Те ще представят спецификата на етноложките и на фотографските дейности, застъпени в проекта.

• Open Arts Foundation работи съвместно с Галерия Сариев и artnewscafe и е основен организатор на Нощ на музеите и галериите - Пловдив, представител е на филмовите фестивали Future shorts и „Цветята на Корана” в Пловдив.

• Проектът „Улица Отец Паисий” се реализира в рамките на програмата на Фонд за подкрепа на дебютни проекти, осъществявана съвместно от Национален фонд “Култура”, Фондация „Арт Офис” и Сдружение „Терра Алтера”. Партньори на проекта са Център за антропологични и етносоциологически изследвания към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
19.02.2010 г. 14:31
Посетено:
1989
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9386-predstavyane-na-proekta-ulitsa-otets-paisiy