Проекти

Река Bulgaria тече в Хондурас

Рио Булгариа – българското присъствие в страната на маите

Река Bulgaria тече в Хондурас


◊ СЪБИТИЕТО

Експедиция Рио Булгариа започва в Хондурас

Преди два месеца, подготвяйки реализацията на културен проект, председателят на Дружеството за приятелство България – Хондурас Спас Ташев се натъква на неизвестния в страната ни факт, че до град Ла Сеиба на карибския бряг на Хондурас се намира единствената река в света, носеща името България (на испански Рио Булгариа).

След проучвания се установи и наличието на непозната за нашата наука българска общност в тази централноамериканска държава със своя 100-годишна история. Тези наши сънародници в началото на ХХ век откриват неизвестна река в Хондурас и я наричат България в чест на своята родина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Рио Булгария извира в планината Грасиас а Диос в Националния парк Пико Бонито. Заобиколена е от труднопроходима джунгла и поради пресечения и силно наклонен терен, нейното поречие не е добре проучено. За да документира природните красоти и да изследва богатата флора и фауна, към изворите на Рио Булгариа, на 14 февруари 2010 г., с изходен пункт селцето Тегусигалпита, е тръгнала фотографска експедиция.

Тя се осъществява със съдействието на Дома на културата в Ла Сеиба и е съставена от двамата изтъкнати хондураски фотографи Нимер Алварадо и Марвин Коралес. За да бъдат предпазени от опасностите на джунглата, освен местните водачи, към групата са включени двама представители на армията на Хондурас.

Събраният фотографски материал ще послужи за изработването на документално-фотографската изложба „Рио Булгариа – българското присъствие в страната на маите”, която се очаква да бъде открита през пролетта едновременно в България и в Хондурас.


• За повече подробности можете да посетите блога на Дружеството за приятелство България – Хондурас
http://bulg-hond.blogspot.com

Автор:
Дружество за приятелство България – Хондурас
Публикация:
16.02.2010 г. 22:10
Етикети:
Посетено:
9122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/9362-reka-bulgaria-teche-v-honduras