Проекти

Млади театрали авангардисти четат румънска драматургия

Трето издание на форума "Про текст: драма сега"

Млади театрали авангардисти четат румънска драматургия
           

◊ СЪБИТИЕТО

Румънската драматургия е тема на третото издание на форума 
"Про текст: драма сега" - четения на нова драматургия в несценични пространства.

Инициаторите от организацията за 
съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" вземат назаем името на румънския си партньор - организацията "Драма сега" (dramAcum), което подчертава основната цел - да се провокира създаването и популяризирането на съвременни текстове
за театър в България.
           
Четенията са на живо, с участието на актьори, режисьори, 
сценографи, видеоартисти, художници и музиканти. 
          

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Четенията на "След утре преди вчера" от Джанина Карбунариу 
са на 20, 21 и 22 ноември от 18.30 и 20.00 ч. в бившия бар "Тънка червена линия" (ул. "Владайска" 27 - до Министерството на земеделието). Входът е безплатен. Броят на местата е ограничен. Предварителното записване е на тел. 0888 77 94 13 - Василена Радева, съобщиха организаторите.    

Останалите преведени румънски пиеси за "Про текст: драма сега" са "Жената от ръкописа" от Лия Бугнар, "Без захар" от Николета Есиненку и "Sunshine Play" от Пека Щефан. Преводът е на Иван Радев и Лора Ненковска. През 2010 г. четирите заглавия ще бъдат публикувани в сборник от издателство "Панорама Плюс". Джанина Карбунариу е едно от най-представителните имена на младия румънски театър. Тя е сред инициаторите на проекта dramAcum (2001), който стимулира откриването на нови автори и техники на драматургично писане. Текстовете й се фокусират върху конфликтите и парадоксите в съвременното общество и са написани "за поколението на 25-30 годишните". 


• Изданието, посветено на новата румънска драматургия, се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община и посолството на Румъния в България.

Автор:
Кремена Димитрова
Публикация:
17.11.2009 г. 11:23
Етикети:
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/8888-mladi-teatrali-avangardisti-chetat-rumanska-dramaturgiya