Проекти

C.L.U.E. в Галерия "Васка Емануилова"

В рамките на Платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

C.L.U.E. в Галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Васка Емануилова” представя

C.L.U.E. (цвят местоположение максимално изживяване)

робинсчайлдс + А.Л.Стейнър и Ей Джей Бландфорд
Куратор: Ейми Макии, New Museum, Ню Йорк

06.11.-06.12.2009
Откриване: 06.11., петък, 18 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” в галерия „Васка Емануилова” представя 5-каналната видеоинсталация C.L.U.E. (цвят местоположение максимално изживяване). Тя е част от по-цялостен проект, плод на сътрудничество на нюйоркските художници и артисти: A.Л.Стейнър (видеохудожник), робинсчайлдс (Лейла Чайлдс и Соня Робинс) (занимаващи се със съвременен танц) и Ей Джей Бланфорд (конструктор и артист), които гостуваха тази година в София и предизвикаха публиката със своето изпълнение в публичното пространство на парк Заимов.

След двата пърформанса в началото на месец октомври, единият в парка, продължил в двора пред галерия „Сезони” и другият в сградата на Société Générale Експресбанк, както и проведената дискусия за проекта, сега в галерия „Васка Емануилова” може да се види последната част от представянето на C.L.U.E. в България.

Видеоинсталацията включва пет видеа, резултат от различни интервенции и пърформанси на робинсчайлдс из Съединените щати. Всяко едно от тях е свързано с някой от цветовете на дъгата, които същевременно с това са и цветовете на C.L.U.E.

Самият проект започва през 2005 г. с пътешествие из Съединените щати, по време на което артистите посещават места, вариращи от безлюдни пустинни пейзажи в Калифорния до претъпкани паркинги в северен Ню Йорк. По време на това пътуване робинсчайлдс, облечени в костюми в различни нюанси на дъгата, си взаимодействат с окръжаващата ги природна или градска среда чрез поредица от артистични движения. Получените видеоклипове са хореографски схеми, изработени чрез използване на внимателно премерени отрязъци от време, които разделят произведението на отделни, цветово-кодирани части под акомпанимента на инструментален рок в изпълнение на Сиатълската рок група Кински.

В София пърформансите на робинсчайлдс в началото на месец октомври породиха голям интерес. Те успяха да предизвикат публичното внимание в парк Заимов, където нищо неподозиращите обитатели на парка бяха провокирани от двете танцьорки. Преобличайки се в дрехи с различни цветове, те изпълняваха хореографски движения, като си взаимодействаха със скулптурите в парка. Това доведе публиката до различни реакции – от любопитство, през удоволствие и възторг, до несъгласие и дори агресия. Проектът постави въпроси като това, какво е мястото на съвременния танц, как публиката днес възприема съвременното изкуство в публично пространство, както и какви са местата на това изкуство в България?


◊ ОЩЕ

Мотивирани от желанието си да продължим дискусията по всички тези въпроси, по време на изложбата галерия „Васка Емануилова” предоставя част от своето пространство за репетиции на съвременни танцьори, работещи в България, като по този начин се стреми да даде контекст за осмисляне на възможностите на съвременния танц.

В пространството на галерия „Васка Емануилова” до 6 декември ще репетира Галина Борисова. Повече информация и часовете на репетициите в рамките на проекта й „Все още има какво да се направи” може да видите на сайта на галерия „Васка Емануилова”.

С подкрепата на: CEC ArtsLink и съдействието на Societe Generale по повод честването на 10 години Societe Generale Експресбанк и галерия „Стефан Стоянов”, Ню Йорк
.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
06.11.2009 г. 13:18
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/8826-c-l-u-e-v-galeriya-vaska-emanuilova