Проекти

Модерен европейски библиотечен проект в Сливен

Новото крило на РБ "Сава Доброплодни"

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на празничната програма за Деня на Сливен – Димитровден, градът под Сините скали стана средище на радващо ценителите на книгата и знанието значимо културно събитие: откриването на новото крило на най-голямата библиотечна сграда тук – РБ „Сава Доброплодни”. С водосвет и под ритмите на младите музиканти от духовата формация „Карандила-Джуниър” (ръководител А. Тичалиев), в присъствието на много граждани, на ръководителите на областната и общинската администрация, делегации от градовете Печ и Воронеж, на депутати, писатели и представители на средствата за масово осведомяване, бе прерязана лентата на новата придобивка за сливенци. С приветствено слово към присъстващите се обърна директорката на културния институт Росица Петрова-Василева, която благодари на спомогналите за осъществяване на начинанието.
               

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Подготвен и реализиран е съвременен европейски библиотечен проект - прецедент в условията на криза, при липсващо ново строителство на библиотечни центрове в страната в годините на прехода и повсеместен недостиг на средства за обогатяване фондовете на българското книжовно богатство в читалища и хранилища. Влезе в експлоатация библиотечен център, чиято копка е направена преди две години (на 1 октомври 2007 година, от кмета на града Йордан Лечков и реализиран по идеен проект на един от видните български архитекти, Методи Тотев, и по архитектурен проект на арх. Ани Неврокопска, с изпълнител - строителна фирма „Билдинг”).

Със структурата си, предлаганите разнообразни услуги и отделите (информационен, регистрационен и репрографски център, с детския отдел на библиотеката, чуждоезиковия център, залата за културно-естетически дейности, компютърната зала, книгохранилищата и обслужващите звена), „разширението” превръща най-голямата библиотека в Сливен в модерно библиотечно средище, отговарящо на съвременните европейски изисквания. Създадени са условия за оптимално обслужване на читателите от всички възрастови групи и с разнообразни интереси, за достъп на хора с увреждания и за съхраняване на фондовете. При осъществяване на обзавеждането в новата сграда и особено в „детския отдел” са приложени най-новите тенденции в дизайна за среда в библиотечните средища за деца и юноши и постиженията на библиотеките за деца от Италия, САЩ и страните на Скандинавския полуостров. Основната част от специализираното библиотечно оборудване е реализирана от специалистите на фирма „Делфос-дизайн”, София – основен изпълнител на проектите на директорката на библиотеката Росица Петрова и екипа на РБ „Сава Доброплодни”.

Извършени са редица преустройства и в основната сграда на културния институт (с изключение на преходната, между двете сгради, зала № 1, поради недостиг на средства, които се предвижда да бъдат обезпечени от Община Сливен). В резултат на реализирания модерен европейски проект читателите ще станат потребители на редица съвременни библиотечни услуги и на обогатените книжни фондове. Най-големите издателства за детска литература: „Егмонт България
”, „Пан”, „Фют” и „Хермес” (чийто управител Стойо Вартоломеев участва в откриването на „разширението” и е един от основните спомоществователи), дариха много книги от продукцията си. Обогатен с нови издания на чужди езици е и фондът на Чуждоезиковия център. Посетителите на библиотеката ще ползват в залите „компютризирани работни места”, като специализираната компютърна зала предоставя възможности и за обучение. Високоскоростен безжичен интернет е обезпечен в основната част и в “разширението” на сградата.

Новите съвременни условия ще утвърждават ролята на РБ „Сава Доброплодни” като основно средище на книгата, работата с подрастващите и в цялостния  духовен живот на Сливен и областта.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2009 г. 00:18
Етикети:
Посетено:
1129
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/8729-moderen-evropeyski-bibliotechen-proekt-v-sliven