Проекти

Георги Тенев с "Литературна сцена" 1

На сцената: Роберто Боланьо и Радослав Парушев

◊ СЪБИТИЕТО

Театрална работилница „Сфумато”
Издателство „Алтера

представят

Георги Тенев
с ”Литературна сцена”

Първо издание: 26 октомври 2009, понеделник, от 19 часа, „Сфумато”
("Сфумато" се намира в парка "Заимов", непосредствено зад театър "София")

Част I. Непреведени шедьоври: Роберто Боланьо и романът-загадка "2666"
с участието на Георги Илиев, Елена Алексиева
графика от Светлана Мирчева, музика на Калин Николов

(в паузата: червено вино)

Част II. Съвременни претенденти: Радослав Парушев провокира Достоевски
с участието на Калина Гарелова, Йордан Ефтимов
Телемост с участието на автора Р. Парушев


◊ КНИГИТЕ

„2666”
Кошмарна и криминална еротика. Литературата като престъпление и изкупление. Виртуозният и капризен свят на един посмъртно публикуван шедьовър: „2666
” на Роберто Боланьо (Roberto Bolano). Романът е една от петте най-добри художествени книги на 2008 г. според Ню Йорк Таймс.

„Това не просто е големият испаноезичен роман на десетилетието. Нещо повече, това е един от крайъгълните камъни, които описват пътя на самата литература.” (Х. А. Масоливер Роденас, LA VANGUARDIA, Барселона)

„Големият шедьовър на Боланьо, обиколка за овации, шокираща и брутална, базирана отчасти върху все още неразбулената мистерия на серийните убийства в пустинята Сонора в Мексико. Трудно е да се опише динамиката на повествованието, мащаба на полифонията, инвенциите и смелостта на разказа.” (Франсиско Голдман, THE NEW YORK REVIEW OF BOOKS)


Project Dostoevski

Музата на Радослав Парушев
понякога е нимфа, понякога е харпия. Никой не знае точния състав на техния date-drug и кой кого от двамата опиянява. Една след друга неговите книги изписват сюжетен зиг-заг и е почти непредвидимо накъде се е запътил Парушев този път.
Фактите: в най-новия му роман “Project Dostoevski” качеството се задълбочава, амбицията е укротена от опита и смирението развива вътрешния глас. Парушев е самотен образец на автор, който уголемява мащаба си с всяка следваща книга. Говори на едно малцинство, изтляващо в мъките на своята грамотност. Говори и на едно мнозинство, част от което ставаме всички, когато влезем в моловете и се поклоним на влечугите, скрити под панцера на ескалатора.

За да ни държи будни в свят на лесни компромиси, за да ни стресне с възможната непринудена варварщина, Радослав Парушев погазва литературни закони, руши стени, отваря тунели във времето и призовава духа на Ф. М. Достоевски
. Опасно!


. Не пропускайте: в рамките на „Литуратурна сцена” издателство "Сиела"
предлага книгите на Р. Парушев “Project Dostoevski” и „Project GiGaMono”!
Автор:
Алтера
Публикация:
23.10.2009 г. 22:46
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/8704-georgi-tenev-s-literaturna-stsena-1