Проекти

Арт Ритъм

Арт терапевтични практики и експерименти

Арт Ритъм


◊ СЪБИТИЕТО

Безплатна лекция и представяне на програмата „Арт Ритъм“


На 20.10.2009 от 19:00 ч.,
в Gammallery Center, бул. "Евлоги Георгиев" 18

Целта е поясняване на природата, спецификата и целите на „Арт Ритъм“.

В програмата:
. лекция/представяне
. въпроси от присъстващите
. кратка демонстрация


◊ КАКВО Е АРТ РИТЪМ

Арт Ритъм е нова, уникална програма, разработена съвместно с Института за съвременно изкуство и терапия “Либера”, която представлява колаборация от музика и изобразително изкуство. Арт ритъм се проявява под формата на творчески занимания, терапевтични сесии и групови хепънинги, където хората имат възможност да работят над своята спонтанност, креативност, над различни здравни и други проблеми посредством езика на ритъма, ударните инструменти, цветовете и формите.

Значението на ритъма може да бъде открито в циклите в природата – приливите и отливите, ударите на сърцето ни, въртенето на земята около слънцето, смъртта и раждането, случващи се ежедневно. Всеки един от нас има свой ритъм - в работата си, във взаимоотношенията си. Участието ни в това вселенско темпо ни предоставя периодите на вълнение и спокойствие, на търсене и удовлетвореност, на ин и ян. Поради това е естествено да използваме ритъма като начин да обединим вътрешната си разпокъсаност, да организираме хаоса около и вътре в нас, да внесем ред в нещата, които ни движат всеки ден.

Ритъмът не е достъпен за възприемане единствено чрез слуха. Ритъмът в изкуството е визуален такт. Арт Ритъмът се създава посредством цветове, светлосенки, линии, които изразяват движение, форми, които  образуват динамика. Ритъм, който се вижда, ритъм, който пресъздава света около нас.

Цветовете се изобразяват музикално чрез качеството наситеност. На музикален език това представлява тембърът на гласовете и тоналното звучене на музикалните инструменти. Мотивите сами по себе си са визуален ритъм, създаден от постоянни, повтарящи се тонове. Текстурите на материалите създават своя “ритъм” чрез контрастите от мелодични, лирични тонове и стакато – акварел, глина, колаж.

Разнообразието от изразни средства, които предлага програмата, целят да развият творческите способности на участниците, предлагат алтернативи за справяне с множество проблеми от здравословен, личен и професионален характер; особено подходяща е при стрес, преумора, хронична умора, душевно разстройство и др.

В курса участниците ще имат възможност:
· Да открият, тълкуват и използват невербални средства за общуване и изразяване
· Да работят с различните визуални изкуства: рисуване, керамика, колажи, инсталации и др.
· Да научат повече за различните музикални инструменти
· Да се запознаят с типовете визуален ритъм и елементите на музикалната композиция
· Да създадат обща “симфония”
· Да се научат да разпознават ритъм, цвят, текстура и мотиви в музикални експерименти и да прилагат същите елементи при създаването на изобразително изкуство.


Повече за "Арт Ритъм" можете да прочетете на адрес: http://artsntherapy.com
Автор: Елица Великова
15.10.2009 г. 15:21
Посетено: 1053
Етикети: Ритъм
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/8629-art-ritam