Проекти

Школа за художествени занаяти тръгва от октомври във Варна

Завършилите курсовете на обучение и издържали успешно изпитите ще получават свидетелства за калфа и майстор

◊ СЪБИТИЕТО

Школа за български художествени занаяти ще отвори врати от началото на октомври във Варна.

Начинанието е съвместна инициатива на фондация „ПроАрт” и Регионалната занаятчийска камара – Варна, която ще предостави на завършилите курса на обучение и издържали успешно изпитите пред Камарата свидетелства за степени „калфа” или „майстор” съгласно Закона за занаятите. Свидетелството е приравнено към бакалавърска степен в Европейския съюз. Международнопризнатият сертификат ще дава право на получилите майсторското свидетелство да управляват занаятчийско предприятие до сто души, както и да обучават чираци и калфи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Съвременните майстори на художествени занаяти трябва да познават и прилагат ценностите и традициите ни, академичното ниво на съвременното европейско образование и предприемачески умения за световния пазар на изкуствата и занаятите. Мисията на школата е да подпомогне професионалната подготовка по начин, който е ориентиран към бързото и противоречиво развитие на международния пазар на изкуствата и занаятите.

Много българи по света днес получават художествено образование по различни програми и в различни учебни заведения. Приемните, приравнителните и текущите изпити, както и тези, полагани пред Камарата, имат за цел да установят единно ниво от знания и умения, съответстващи на нивата чирак, калфа и майстор. Работата на Школата е да установи, подготви и допълни необходимите знания и реални умения на кандидатстващите пред Камарата за съответната степен. Упражняването на занаят без необходимата квалификация е вече недопустимо според нашето и европейското законодателството”, обясняват от фондация „ПроАрт”.

Засега се предвижда школата да започне дейността си с курс по стенопис и иконопис (150 дни по 4 часа на ден е основният модул). В пълния курс ще се включват модули с различна продължителност по рисуване, моделиране, стенописни техники, иконописни техники, реставрация и консервация, дигитална фотография, интернет и компютърна грамотност, история на българската архитектура и изкуство, история на европейската архитектура и изкуство, история на естетиката, история на византийската естетика. За по-високата степен са включени модули по създаване и управление на малко предприятие до сто души, както и подготвяне и финансиране на собствен проект. Курсистите ще имат възможност за приходи по време на обучението си, ще имат и собствена страница в онлайн галерията на школата.

„Целта на школата е да подпомага обучението през целия живот. Тя трябва да съдейства за изграждането на индивидуални предприемачески умения и възможности, като се спазват нравствените ценности на майсторската традиция в България”, допълват от фондация „ПроАрт”.
 
След изграждане на материалната база и програмите за обучение, ще бъдат добавени поетапно курсове по каменоделство, резбарство, керамика, металообработка, леярство, мозайка, текстил, както и курсове в областта на съвременните изкуства и занаяти, съгласно Закона за занаятите. Предвижда се част от курсовете да бъдат изнесени и в интернет, така че да са достъпни за българите по света, както и за чуждестранните ценители на българските занаяти. Партньорските отношения на Регионална занаятчийска камара – Варна, със сродни организации в Европа, ще дадат възможност за творчески обмен и международна практика.


◊ КАНДИДАТСТВАНЕ

За кандидатите няма възрастови ограничения, трябва да са завършили средно или висше образование - у нас или в чужбина. От значение ще бъдат реалните знания и умения на кандидата, както и неговата ценностна ориентация.

До 30 юни на имейл zanaqatite@abv.bg ще се приемат заявленията за участие, които трябва да включват автобиография, снимки на създадени от автора творби и кратко мотивационно писмо. Компютърната грамотност и знанието на западен език са предимство при приема.

След разглеждане на кандидатурите от 1 до 30 юли, всички кандидатствали ще бъдат уведомени писмено дали са допуснати до приемен изпит, който ще се проведе на 15 август. Изпитите ще бъдат 4 часа рисуване на седнала фигура в черен материал (креда, молив, въглен и други по избор) и четири часа рисуване на седнала фигура в цветен материал.               


. За повече информация:
Станислав Савов, изпълнителен директор на Школа за художествени занаяти
0886/808-315 
Автор:
Елена Владова
Публикация:
23.05.2009 г. 17:09
Етикети:
Посетено:
1778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/7962-shkola-za-hudozhestveni-zanayati-tragva-ot-oktomvri-vav-varna