Проекти

Акция "Хюстън, имаме ли проблем?"

Финал на проекта "docu/mental exhibition", представен в галерия "Буларт"

Акция "Хюстън, имаме  ли проблем?"
На картонената табела до засадената туя е поставен надпис:
"Заниманията със съвременно изкуство доказват извънорбитален произход... dora bulart 1996... art ufo gallery…"



◊ СЪБИТИЕТО

Хюстън, имаме  ли проблем?

Акция, 15 март 2009, Морска градина, Варна, Алея на космонавтите*

Вечнозелено дърво вид arborvitae (дървото на живота), картон, анонимни арт космонавти на възраст от 3 до 50 години


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Акцията е резултат от търсенето на идентичност, както и отговор на въпроса какво може за провокира създаването и поддържането на живота на българска галерия за съвременно изкуство. Акцията е и финалната фаза на проекта „docu/mental exhibition”, представен в галерия "Буларт", който разглежда модели за симулиране и манипулиране на арт историята.

Засаждането на дърво в Алеята на космонавтите символизира желанието за изследване на необятното пространство на съвременното изкуство, знак за сериозните намерения и героичните усилия за оцеляване в ненормална среда. Дървото Thuja е от рода на иглолистните вечнозелени дървета, наричано от някои народи дървото на живота – arborvitae.

Заглавието на акцията „Хюстън, имаме ли проблем?” е аналогия на разговора между космонавтите и космическата централа в Америка по време на злополучното пътуване на совалката Аполо 13. 

На картонената табела до засадената туя е поставен надпис: "Заниманията със съвременно изкуство доказват извънорбитален произход... dora bulart 1996... art ufo gallery…" :-) 
   
_________
*Алеята на космонавтите във Варна е създадена през май 1961 година, когато по време на посещение на първия космонавт Юрий Гагарин бива посадено дърво. По-късно през годините много космонавти от Русия, България, Куба засаждат дървета. В момента в алеята пред всяко дърво стои циментова плоча с името на звездния герой, космическия кораб и годината на пътешествието.
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
17.03.2009 г. 15:00
Етикети:
Посетено:
1206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/7520-aktsiya-hyustan-imame-li-problem