Проекти

Проект "По пътя на барабана"

Нова инициатива на център-ателие "Н. Шмиргела" и Център за алтернативна терапия и изкуства "Либера"

◊ СЪБИТИЕТО

"По пътя на барабана" е най-новата инициатива на център-ателие "Николай Шмиргела" и Институт за съвременно изкуство и терапия "Либера".

Седмицата 23.02.–01.03.2009 в ателието е обявена за седмица на ритъма, на забавното барабанене, на лечителното творене на музика…

• Проектът е творческо сътрудничеството на екипа на център-ателие "Николай Шмиргела" и директора на Институт "Либера" Мартин Иванов, при цялостната финансова и морална подкрепа на Фондация АССА и Фондация Комунитас.             


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Ще се работи с децата от Дом за временно настаняване "Вяра, Надежда, Любов", София и Дневен дом за деца с умствени увреждания "Добро сърце", Перник, деца, лишени от родителска грижа - Дом "Надежда", както и група деца с диагноза аутизъм.             

Основният замисъл е да се даде възможност на децата в неравностойно положение да придобият по-добра самооценка чрез положителна самоизява и да открият радостта от създаването на тяхна собствена музика. Барабаненето предлага благоприятна среда за развиване на креативността, възможност за успокояване, за емоционално освобождаване. Освен това барабанната терапия помага на децата да развият качества като споделяне, слушане, сътрудничество; да намерят разнообразни, невербални начини на изразяване; поощрява детската уникалност.

За Мартин Иванов (магистър по музикотерапия от Университета в Масачузетс; преподавател по музика и композиране в Университета в Мемфис; композитор; диригент; перкусионист), терапията с барабани не е просто акт на свирене; това е спонтанно създадено пространство, където всеки има глас и възможност да се изяви. Не са необходими никакви специални умения, за да може децата да се включат в един такъв Drum circle (кръг, в който всички участници са седнали и свирят на един или повече музикални инструменти). Drum circle е всъщност кръг от човешки отношения и разбирателство.

Инициативата включва и представянето на наскоро излязлата на български език книга “Лечебната сила на барабана” от Робърт Лоурънс Фрийдмън, изследваща приложението на барабанната терапия в лечението на рискови юношески групи, подложени на ежедневен стрес служители, пациенти с Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и много други заболявания.

Инициативата ще завърши с Drum Circle за родители и деца – нов и уникален начин да намерим общ език с детето си. Езикът на ритъма, който ни връща към самото начало – първият звук, който някога сме чули – туптенето на майчиното сърце. И точно затова барабанният ритъм е толкова мощен, въздействащ и лечителен, защото дава възможността да ни върне към изначалната обич и топлина и чрез отреагирането на ежедневните блокажи да ни върне увереността и творческия заряд.
Автор:
Елица Великова
Публикация:
20.02.2009 г. 12:33
Етикети:
Посетено:
1150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/7335-proekt-po-patya-na-barabana