Проекти

Приятели зад бара на Аrtnewscafe

Представяне на арт-проекти на Райчо Станев

Приятели зад бара на Аrtnewscafe


◊ СЪБИТИЕТО

Аrtnewscafe представя

Приятели зад бара
Райчо Станев


15 февруари 2009 (неделя), 10.30–23.00 часа
Аrtnewscafe -
Пловдив, ул. "Отец Паисий" 38

Един от първите приятели зад бара на artnewscafe е Райчо Станев. Визуален артист, графичен и уеб-дизайнер, майстор на домашен ром, Райчо в рамките на цяла неделя ще обслужва посетителите, но и ще отговаря на въпроси за представените в пространството на кафето негови арт-проекти.


◊ СХЕМАТА

Програмата, или по-точно схемата за случващото се на 15 февруари, е следната:

На бара:
. ART-SETUP - пространство за дигитално изкуство или просто персоналния лаптoп на бара: разглеждане на проекти, инсталации, илюстрации;
. приготвяне на любими напитки, пускане на музика и разговори през бара;
. специални рецепти: парено кафе с кардамон и канела; чай с карамфил, джинджифил, лимон и черен пипер; сангрия.

По стените:
Представяне на арт-проекти на Райчо Станев

. Истории с камбани (звукова инсталация), реализирана през 2008 година в рамките на “Фестивала на спомените” в Бела Речка

В село Горна Бела речка никога не е имало църква, но винаги е имало камбана. От около десетина години тя е открадната. Звукът на камбаната е нещо, за което всички си спомнят с умиление и радост. Създавам въображаема църква – контури на храм, църковна музика, няколко истории – за функцията на камбаната, нейния звук, как се прави, какво се помни за нея.


. Нагледна агитация (НА), (принтове), реализирана 2007 в рамките на “Фестивала на спомените” в Бела Речка

НА има за цел да припомни агитационните средства, използвани през социализма и да намери мястото на буквите в тях. За да функционира по-добре, сложният свят на социалистическото общество се нуждае от серия правила – норми, които управляват човешкото поведение. Как са били показвани тези правила, как се е развивал механизмът за тяхната изработка във времето. НА е пространство на спомени и истории от времето на социализма.

. Композиция (обекти, интерактивен проект), реализирана през 2006 година в Гьоте Институт – София в рамките на проекта “Мобилни пространства”:

Композиция от двуизмерни форми, разположени в една плоскост, които се манипулират от наблюдателя до появата на нови временни пространства. Форма, цвят и звук остават автономни елементи и същевременно, в един непрекъснат процес на промяна, като структурират картини, в които достоверността на видимото започва да изчезва.

Презентация, 19.00 часа

Истории за '68 (интерактивен документален проект), реализиран през 2008 година

1968 година, разказана по пътя София - Братислава - Банска Бистрица - Кошице - Прага - София. Какво би означавало да се върнеш 40 години по-късно на мястото, където си бил войник, част от българските окупационни войски, изпратени да спрат „Пражката пролет”? Какви спомени, чувства и истории изникват по пътя обратно и в разговорите на място в Банска Бистрица, Братислава и Прага?


Повече за работите на:
http://www.setup.nagledna.net


◊ АВТОРЪТ

Райчо Станев е роден през 1977, занимава се с визуално изкуство. Автор е на инсталации, илюстрации, аудио и видео, представени в България, Англия, Италия и Германия
. През 2005 получава наградата на Creative Commons Bulgaria за арт проект, публикуван под свободен лиценз, а през 2008 специалната награда на СБХ в първото Биенале на българския дизайн.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
07.02.2009 г. 15:17
Етикети:
Посетено:
1302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/7258-priyateli-zad-bara-na-artnewscafe