Проекти

Преход от ръчно към автоматизирано управление

Как спомените за миналото могат да бъдат съхранени за бъдещите поколения

◊ СЪБИТИЕТО

Преход от ръчно към автоматизирано управление
от Петко Дурмана

7 ноември 2008 – 2 януари 2009
бул. "Мария Луиза" 16

Откриване: 6 ноември, четвъртък, 19:00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

През периода на тоталитарно управление в България са изградени много монументи, свързани с пропагандните приоритети на комунистическата власт. Един от най-необичайните пропагандни обекти е огромно (12 х 10 метра) неоново информационно пано, инсталирано до кръстовището на булевард "Мария Луиза" и улица "Екзарх Йосиф". Конструкцията е оцеляла до днес почти в първоначалния си вид. Инсталирана е в средата на 60-те години на 20-ти век, когато на мястото на регулировчиците по главните кръстовища в София се появяват първите светофари.

Освен чисто информационната функция - да обясни на софиянци как сигналите на светофара се съпоставят с жестовете на регулировчика, това пано е имало чисто пропагандната функция да представи прехода от ръчно към автоматизирано управление, поставен като основен приоритет на пленум на Българската комунистическа партия през 1964 година.

Преход от ръчно към автоматизирано управление е художествена инсталация, включваща работещ неонов модел в мащаб 1:3 и интервюта с граждани на различна възраст, живели или живеещи срещу паното на бул. "Мария Луиза".

Освен мнения за ролята и функцията на паното те споделят спомените си за контекста и промените в живота в България през последните няколко десетилетия.

Проектът поставя въпроса за историческата и естетическа роля на останалите в градската среда на София артефакти от комунистическия период и чрез художествен коментар към един от тях, показва как спомените за миналото могат да бъдат съхранени за бъдещите поколения.

От 7 ноември 2008 до 2 януари 2009 инсталацията "Преход от ръчно към автоматизирано управление" ще бъде разположена на булевард "Мария Луиза" 16 - точно срещу оригиналното пано.

Откриването на инсталацията ще бъде на 6 ноември, четвъртък, от 19.00 часа.

• Проектът е продуциран от Фондация "Култ.бг" с финансовата подкрепа на Фондация "Erste" и Столична програма “Култура“.

Автор:
Публикация:
06.11.2008 г. 17:20
Посетено:
776
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6779-prehod-ot-rachno-kam-avtomatizirano-upravlenie