Проекти

Художници от Констанца, Кълъраш и Русе се обединяват в проект "Духът на Дунав"

Вместо живописни творби участниците ще подготвят фотоси

Художници от Констанца, Кълъраш и Русе се обединяват в проект "Духът на Дунав"
Елена Великова представя проекта и участниците


◊ СЪБИТИЕТО

Трети трансграничен проект
разработва Русенската художествена галерия с румънските си партньори от Констанца и Кълъраш. Тя ще работи съвместно с Музея на изкуството и Музея „Дунаря де Жос”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Художниците от трите града ще представят своята концепция за измеренията на съвременното визуално изкуство в нестандартни форми, съобщи пред русенските медии директорката на РХГ Елена Великова. Вместо живописни творби участниците ще подготвят фотоси.

Фотоизложбата ще има мобилен характер и ще илюстрира начина, по който река Дунав влияе върху развитието на крайбрежните дунавски общности. За подготовката на пътуващата експозиция е предвидена една година.

От русенска страна в проекта ще участват художниците Златка Стойкова, Веделин Русев, Магдалена Арнаудова, Николай Бузов, Мая Кубратова, които ще представят авторските си инвенции по проекта „Духът на Дунав”.

Идеята на румънските участници е да се представи влиянието на река Дунав върху крайбрежните градове и да се стигне с пътуващата изложба до градовете по Черно море.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
03.10.2008 г. 14:16
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6539-hudozhnitsi-ot-konstantsa-kalarash-i-ruse-se-obedinyavat-v-proekt-duhat-na-dunav