Проекти

Представяне на първия Виртуален музей на европейските корени

Проект F-MU.S.EU.M. (2007-2009)

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация Култура Аними и Национален археологически музей Ви канят на представянето на първия Виртуален музей на европейските корени

На 24 септември 2008, от 11 часа
в Национален археологически музеи, ул. Съборна 2.

F-MU.S.EU.M. (Form Multimedia System for a European Museum), http://europeanvirtualmuseum.net (2007-2009) е международен проект, в който си партнират музеи, научни институти и неправителствени организации от Италия, Румъния и България. Основната му цел е допълването, разпространението и приложението на постигнатите резултати и реализираните продукти при осъществяването на проекта MU.S.EU.M. (2003-2005) – първият Виртуален музей на европейските корени.
   

◊ ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

През първата фаза на проекта е създаден обучителен, организационен и комуникационен модел, предоставен за ползване под формата на достъпни онлайн курсове. Моделът на MU.S.EU.M. вече е доказал своята ефективност и своя потенциал да отговори на нарастващите в музейния сектор нужди от модерни професионални умения. Планирането и мениджмънта, съвместяването на култура, изкуство, технология и икономика, са не просто необходимост за работата на всеки съвременен музей. Те са изключително полезни инструменти, ако искаме да разкрием и представим на широката публика културното наследство, което символизира не само специфичната национална, но и общата европейска идентичност.
   
Сред организациите, избрали да продължат проекта и да допълнят модела MU.S.EU.M., са: изследователски институт EURO INNOVANET и община Рим; Археологически музей, гр. Питилияно; университет „Lucian Blaga”, гр. Сибиу; музей „Banatului”, Тимишоара; Регионален исторически музей, Кюстендил; Регионален исторически музей, Русе; Археологически музей, Велико Търново и Фондация КУЛТУРА АНИМИ.
   
• Проектът F-MU.S.EU.M. се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската Комисия, по програма LLP-Leonardo Da Vinci.

. За контакти: Николай Василев, 0887 520 868
Автор:
Николай Василев
Публикация:
19.09.2008 г. 21:29
Етикети:
Посетено:
4581
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6471-predstavyane-na-parviya-virtualen-muzey-na-evropeyskite-koreni