Проекти

Аrtnewscafe в Пловдив представя СВЕП

Ново пространство за изкуство и култура

Аrtnewscafe в Пловдив представя СВЕП


◊ СЪБИТИЕТО

През септември в Пловдив отвори врати ARTNEWSCAFE - концепция и реализация на Галерия Сариев. Идеята на създателите e кафенето като малко градско място с напитки, арт-информация и живи случки, място, което да събира, да дава смисъл и теми.

За първа изложба по повод откриването си ARTNEWSCAFE избра да представи едно непознато дори и на специалистите експериментално списание от 90-те години на 20 век - СВЕП - списание за визуална и експериментална поезия

СВЕП е първото списание за визуална и ескпериментална поезия в Източна Европа, издавено през 90-те години от поета и издателя Веселин Сариев в Пловдив. Идеен съмишленик на списанието е чилийският емигрант Гилермо Дейслер. СВЕП излиза между 1990–1991 година в 100 тираж и от него са издадени четири броя. Всички 100 броя на тиража съдържат по един уникален номериран и подписан от авторите екземпляр на визуална поема. Списанието се разпространява между артистите, участващи в него и в мрежата на мейл-арт автори. Мейл-артът е опаковката, мрежата и идеологията за разпространение на СВЕП. В годините, в които прави списанието, Сариев получава ежедневно огромни количества мейл-арт пликове от цял свят в личната си пощенска кутия. Това са автори от Европа, САЩ, Южна Америка, Япония. Началото на 90-те са време на политически промени, ентусиазъм, митинги и първото усещане за свободно слово, свободен контакт със западния свят и именно това влияе както конкретно на поемите на Сариев, така и на впускането в това за онези години ирационално преживяване. Визуални поеми от СВЕП са публикувани във в. „Век 21”, „Свобода”, „Култура”. Паралелно с издавaнето на списанието, Веселин Сариев участва в много интернационални мейл-арт и визуални проекти. Със стартирането на СВЕП започва издаването на черно-бели картички със собствени визуални поеми, които се продават на специално направен и оформен от автора за това щанд в една от старите соц-книжарници на Пловдив.

Заедно със списание СВЕП до 26 септември в ARTNEWSCAFE ще бъдат представени и картичките.


◊ ОЩЕ ЗА С В Е П

Уводен манифестен текст на първия брой на СВЕП
писан от Веселин Сариев
Петровден, 1990 г., Пловдив

С В Е П
списание за визуална и експериментална поезия


Пиктограмите на праисторията, египетските йероглифи, поемите на Аполинер и Маларме... Малък детайл, достатъчен да разпознаем целостта, наситена с богато съдържание. Формата на буквата. Семантиката на образите. Изразяване на проблемите и явленията със средствата на визуалната комуникация. Изходът - в самата действителност. Свобода. Свобода на средствата и предпочитанията. Възпроизвеждане на глъхнещите стонове в родовата памет. Трансформиране на загиващото. Възможностите на познанието за преодоляванне на противоречията и социалната несправедливост. Неизпетите песни на един народ.

Сега бр. № 1 на първото българско списание за визуална и експериментална поезия с тираж 100 оригинални екземпляра е във ваши ръце.

Визуалната поезия не разчита на бъбривостта, освен когато общественият момент й налага популяризаторски функции. Днес не повече от няколко хиляди души на нашата планета се занимават с това модерно изкуство. За тях Земята е огромно село, а те - голяма фамилия, която търси своите роднини. Контактуват по пощата (като бунт срещу „системата”: галерия-автор-публикация, а между тях: критици) и така участвуват в един световен културен процес, който зависи от всички тях. В основата са: отзивчивостта, хуманизмът, стремежът към преодоляване на граници, към мир и демокрация, другарството, вниманието към всеки, който желае да се включи в това артистично братство. Те не са се виждали, познават се единствено по визуалните си послания; по идеите, които обменят; по чувствата, вложени в тях.

Някои от обявените проекти, като „Арт-Страйк” например, са по-скоро утопия в сферата на концептуалното изкуство. Мащабен като идея е международният проект „Мозъчна клетка” на японеца Р. Кохен, в който всеки участник е призван да бъде клетка от създаваното планетарно съзнание, развиващо се извън границите на различните езици, култури и религии.

Визуалните поети възстановяват поетичния език като средство – един международен език със знаците на времето, с интернационализацията на средствата за масова комуникация, когато световното пространство се превръща в дом за всеки, където се определят различните вкусове и се лансират различните продукти. Със своите средства поетите реагират на масовизацията, която не оставя място за свободната мисъл.

Това е може би най-демократичното изкуство. То разчита на щастливото хрумване, като използува всякакви материали и средства – колажи, монтажи, щампи, шаблони, ръкописи, компютърни текстове, опаковки, бланки, карти, изгледи, сеизмограми...

Повечето поети имат свой проект и канят другите да участвуват в него. В началото на годината Шигеру Тамару от Япония обяви проекта „Изгрев 90”, О. Джасън от Англия – „Промяната”, Сезар Фигуередо от Португалия – „Електрография”, Паскал Леноа от Франция – „Секретният живот на М. Дюшамп”, ФаГаГаГа от щата Охайо – „Джаз – Джени де Гроот”, Алфредо Сланг от Италия – „Визуална Поезия, С.О.С”, Гилермо Дейслер от Чили – „Пийс-дрийм”, колажи за портфолиото си „Уни-верс”...

Авторите, които разполагат с повече финансови средства, имат достъп до най-модерната техника и резултатите са изящни. Някои не се стесняват, че са от другата крайност, и превръщат това в предимство за поредното си оригинално творческо решение. Но едните и другите са равноправни, защото няма нищо, което да ги разделя, а ги обединява любовта към изкуството и необходимостта от контакти. „Прекрасно е да имаш нов гост в пощенската си кутия...” – беше писал един от тях. Визуалните поети боравят със словото така, както душата – с човешкия характер.

Петровден, 1990 г., Пловдив
Веселин Сариев



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ARTNEWSCAFE

През септември в Пловдив отвори врати ARTNEWSCAFE - концепция и реализация на Галерия Сариев. Идеята на създателите e кафенето да бъде малко градско място с напитки, арт-информация и живи случки, място, което да събира, да дава смисъл и теми.

На бара в ARTNEWSCAFE може да се консумира от дизайнерската посуда, изработена за кафето, след което може и да бъде закупена. Това са чашите за кафе и чай на Димитър Делчев и чинии за домашен кекс на Моника Попова. Свободните недели се редуват с Неделите на приятели, когато зад бара ще гостуват приятели на ARTNEWSCAFE, представяйки любимите се занимания, любимите си напитки и храни.

ARTNEWSCAFE издава свой месечен арт-бюлетин, който предоставя синтезирана информация за актуални събития на съвременното изкуство и култура в Пловдив, България и света. Отделни акценти са посветени на възможностите за арт-кариера и изявите на български творци в значими културни събития в световен мащаб. През 2/3 от помещението преминава стелаж, развиващ се от рафт за чаши, през мини-книжарница, завършващ като библиотека с подбрани книги и онлайн info point.

В ARTNEWSCAFE предстоят неформални изложби, представяния на творци, уъркшопове, прожекции, демонстрации. За първа изложба по повод откриването си ARTNEWSCAFE избра да представи едно непознато дори и на специалистите списание от 90-те години на 20 век – СВЕП (списание за визуална и експериментална поезия). 

Идеята за създаването на кафенето е на издателя Асен Асенов, името e подсказано от Нери Терзиева, а логото е подарък от най-актуалния български художник в европейското съвременно изкуство - Недко Солаков. Архитектурното решение е на MMXX architects – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев. Студио ММХХ извежда news във видимите кабели по тавана и стените, външните контакти и ключове, крушки, откритите тръби на вентилацията, които дават усещането, че проследяваш цялото движение. Графичните решениая са на младата немска дизайнерка Паран Пур и на Студио Пункт.

ARTNEWSCAFE се намира до Галерия Сариев в Пловдив на ул. Отец Паисий 38.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
18.09.2008 г. 18:17
Етикети:
Посетено:
1595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6465-artnewscafe-v-plovdiv-predstavya-svep