Проекти

Международен пленер, посветен на Руско-турската война

130 години от Oсвобождението на България от турско робство

Международен пленер, посветен на Руско-турската война
Участниците в пленера


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 август 2008 година в София започна Международен пленер с участието на художници от САЩ, Израел, Русия и България.

Проектът е посветен на 130-годишнината от Oсвобождението на България от турско робство.

Инициативата е на Светлана Солодовникова, председател на групата художници "Соло" от Русия, и на Евгения Димитрова, основател на групата художници "Соло" - България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В пленера участват: Александър Плевако, ръководител на фонда "Василий Верещагин", Москва, Русия (внук на Верещагин), Ненси Франкел, скулптор от САЩ, Григорий Фирер, известен художник от Израел, руските художници: Александър Чагадаев, Юрий Леонов, Елена Рудева, Юлия Бъкова, Станислава Калинина, Олег Журавльов и Петр Лобанов.

От България вземат участие професионални художници и педагози: Селма и Красимир Тодорови, Стефан Стефанов, доц. Цветан Стоянов, Пламен Желязков, Вероника Якимова и др.

Пленерът ще се проведе в градовете Чирпан, Стара Загора, Казанлък, Гурково, Свищов, Червен бряг, Банско, Етрополе, Правец и Благоевград, места, които са свързани с битките и сраженията по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 година.

Художниците вече успяха да посетят Националната художествена галерия, Националния исторически музей, храм-паметника "Александър Невски" и други забележителности в София.
 
На 11 септември т.г. в галерията на Националната художествена академия ще се открие изложба от творби, изработени през тези близо три седмици.
 
По мнение на организаторите и на участниците на Международния пленер културното събитие достойно се вписва в националната програма за честването на годината на Русия в България (2008) и на годината на България в Русия (2009).


Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
27.08.2008 г. 18:41
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6375-mezhdunaroden-plener-posveten-na-rusko-turskata-voyna