Проекти

Проект "Под чадъра на изкуството"

15 август - Ден на Варна

◊ СЪБИТИЕТО

Представителство на СБХ Варна и Сдружение на варненските художници представят

"Под чадъра на изкуството", инсталация

Идея - Пламена Рачева, изкуствовед


Откриване на 15 август 2008, петък


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В рамките на честването на Деня на Варна – 15 август, с подкрепата на Община Варна, варненските художници представят проекта “Под чадъра на изкуството”. Идеята е на варненската изкуствоведка Пламена Рачева.

В проекта участват известните художници Валери Чакалов, Тодор Игнатов, Петко Петков, Светлин Ненов, Венцеслав Антонов, Маргарита Войнова, Пламен Монев, Красен Бербенков, Кремена Цанкова, Велина Гребенска. Всеки от тях ще направи своя живописна картина върху платнището на градински чадър с размер 4х2 м.

Необичайните монументални творби, експонирани върху махагонови чадъри на френската фирма Mr. Bricolage, ще бъдат подредени в една обща инсталация на брега на канала пред селището “Фанагория” на кв. Аспарухово. Огрети от слънцето и погледнати от височината на моста, превърнали се в красива част от пейзажа, тези необичайни живописни платна ще предлагат различни и неочаквани визуални проекции.

През нощта специално осветление ще ги превръща в картини, стоящи във въздуха.

Названието “Под чадъра на изкуството“ е метафора, чийто смисъл е материалното покровителство, от което се нуждае изкуството и същевременно духовното покровителство, с което то се отблагодарява на обществото.
Автор: Пламена Рачева
12.08.2008 г. 14:11
Посетено: 1025
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6341-proekt-pod-chadara-na-izkustvoto