Проекти

Майското издание на "Време за четене" в галерия Дебют

“Гинсбърг”, “Стратегии” и музика от Арво Пярт

◊ СЪБИТИЕТО

“Време за четене” с Марица Колчева и Стефан Иванов – на 16 май 2008 (петък) от 18 часа в галерия “Дебют”.

На 16 май (петък) от 18 часа в галерия “Дебют” към Националната художествена гимназия ще се състои третото издание на “Време за четене” на млади автори с книги в издателство “Жанет 45”. Този път тандемът е в състав Марица Колчева и Стефан Иванов.


◊ ПОВЕЧЕ

Стефан Иванов с книгата "Гинсбърг срещу Буковски в публиката" е един от групата на “бърза литература”, наложила се преди време като естествено писане, уловило ритъма на ежедневието. Под особения му поглед доскоро попадаха и книгите в седмичното списание “Една седмица в София”.

Марица Колчева е ново, но постепенно налагащо се име в българската литература. Преди броени дни тя бе отличена със специалната награда на конкурса “Южна пролет 2008” за стихосбирката си “Стратегии за дълбоко дишане”.


◊ ДУМИ НА АВТОРИТЕ

Ето и какво мислят за себе си двамата автори, които ще вземат участие във “Време за четене” този петък:

Марица: Снима жаби и дървета. Обръща се след красивите жени по улицата; има метална кутия от датски бисквити, в която държи неща. Иска да се издига над. И да гледа как. Мисли, че рибата и дъжда са прекалено хубави неща и когато е смутена, повтаря имена. Случва се да спи между два и четири през нощта. Често пише писма. И си драска по ръцете. Ако сънува градинар или котка, се буди и ги проверява в съновника. Освен това скоро изгуби кибритена кутия с парченце огледало в нея. А най-страшното е, че си спомня къде.

Стефан: На 22 години. Публикувал е две книги и всевъзможни текстове в нещо като поне двайсет печатни издания. Една от любимите му български песни е „Само двама” на Нова Генерация. Едноизмерният делничен свят рядко му е достатъчен и затова често добавя към него още измерения и обеми – чрез сарказъм и ирония, чрез кино и концерти, чрез мълчание и спокойствие, чрез книги и изложби, чрез чаши и чинии – по всякакви и все различни начини. За него двойката е нещо важно, но се надява, в края на краищата, да не се окаже двойкар. Заради тези и други неща се радва, че за пореден път няма да чете сам.

“Време за четене” е този петък (16 май) от 18 часа в галерия “Дебют”. За музикалния фон авторите избраха творби от албума „Алина” на Арво Пярт.
Автор: Олимпия Николова
14.05.2008 г. 22:45
Посетено: 802
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/5867-mayskoto-izdanie-na-vreme-za-chetene-v-galeriya-debyut