Проекти

Кампания "Българска Уикипедия 100 000"

Кампания "Българска Уикипедия 100 000"


◊ СЪБИТИЕТО

Български институции и медии обявиха гражданска и популяризаторска по своя характер инициатива – Българска Уикипедия 100 000, отворена към всички организации и хора, които на доброволни начала желаят да я подкрепят.


◊ ЦЕЛИ И МОТИВИ

Целта на кампанията Българска Уикипедия 100 000 е да обогати българските интернет ресурси, като съдейства за увеличаване броя на статиите в българската версия на световната Wikipedia от 40 000, колкото са в момента, до 100 000 и повече. Така ще създадем българска общност на знанието и незаменим информационен и образователен източник за всеки, който говори български език, се казва в призива на инициаторите.

Според тях: „Българите страдат от липса на достатъчно интернет ресурси. Държавата няма да реши този въпрос. Той не е и не би могъл да е държавна работа. Интернет обаче е отворено за всички пространство. Всеки може да го ползва, но и всеки може да участва в неговото развитие. Затова ние призоваваме всеки, който смята, че може да допринесе за обогатяването на българските интернет ресурси, да се включи в кампанията Българска Уикипедия 100 000.


◊ ЗА СВЕТОВНАТА И БЪЛГАРСКАТА УИКИПЕДИЯ

Wikipedia е най-голямата енциклопедия в света. Английската й версия има 2 милиона статии, много от които са сравними по точност и изчерпателност с Encyclopedia Britannica. Wikipedia е online енциклопедия, която се списва от хиляди доброволци.

Българската версия има около 40 000 статии. Ние, тези, които смятаме, че знаем нещо за нещо и прекарваме малка или по-голяма част от времето си в интернет, бихме могли да увеличим броя на статиите в българската версия до 100 000 и повече. Това би направило българската версия на Wikipedia незаменим информационен и образователен наръчник за всеки, който говори български.

С Wikipedia ще споделим знанията си и ще ги превърнем в работещ ресурс. Ще дарим образованието с нещо полезно. Ще дадем на българите, пръснати по света, знание на български език. Ще ги въвлечем в една българоезична инициатива. Ще кажем и нещо за себе си на света. По света знаят малко за нас. Така ще научат. И като добавка на всичко това ще сътворим всеобщо хоро на знанието. Само че селото е виртуално, а хорото ще опаше земното кълбо. И ще свърже хората.”


◊ ИНИЦИАТОРИ

. Нов български университет;
. изданията на ИКОНОМЕДИА;
. Gorichka.bg;
. Mediapool;
. o-blog.net; 
. Българското училище за политика;
. CEE Trust;
. Център за култура и дебат Червената къща,
. доброволци от Българските проекти на Уикипедия.

Инициатива Българска Уикипедия 100 000 е некомерсиална и доброволна кампания, отворена за всички желаещи да я подкрепят.
Автор:
Публикация:
13.09.2007 г. 23:04
Посетено:
631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/4466-kampaniya-balgarska-uikipediya-100-000