Проекти

Проект "Глобални библиотеки"

Обществените библиотеки в България - основни центрове за информация

◊ СЪБИТИЕТО

Министерство на културата и Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" реализират голям проект, който ще обхване над 1000 български библиотеки

Проектът се нарича „Глобални библиотеки” и ще осигури обществен достъп до информация чрез интернет в над 1000 български библиотеки, като се отчетат потребностите на гражданите и в най-малките и отдалечени населени места.
        

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс” избра Министерството на културата за осъществяване на най-големия си проект за над 1000 български библиотеки.

Проектът „Глобални библиотеки” включва две фази – етап на планиране, който вече приключи, и етап на реализация, който обхваща период от 3 до 5 години.

На 11 септември 2007 г. за среща с министъра на културата проф. Стефан Данаилов в България пристигат представители на консултантската фирма „Kissinger McLarty Associates”, работеща по проекта на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

Проектът „Глобални библиотеки” има за цел да стимулира сериозно развитието на обществените библиотеки в България и превръщането им в основни центрове за информация, като осигури широк достъп на гражданите до информационните и комуникационни технологии. Първите контакти на Министерството на културата и Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс” по проекта са от месец май 2006 г.
 
Партньорски организации в „Глобални библиотеки” са:
. Националното сдружение на общините в България,
. Съюзът на библиотечните и информационни работници,
. Държавната агенция за информационни технологии и
. Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Автор:
МК
Публикация:
03.09.2007 г. 13:53
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/4418-proekt-globalni-biblioteki