Проекти

Фондация "Елизабет Костова" ще бъде представена на Празниците на изкуствата Аполония - 2007

Творческото писане и неговите възможности

Фондация "Елизабет Костова" ще бъде представена на Празниците на изкуствата Аполония - 2007


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 септември 2007 от 18 часа
в Художествената галерия на Созопол ще бъде официално представена Фондация за творческо писане „Елизабет Костова”, учредена през месец май тази година с дарение от известната американска писателка и автор на световния бестселър „Историкът” (Сиела, 2006). 

Творческата общност и гостите на Аполония ще бъдат запознати с мисията и дейностите от самата Елизабет Костова, както и от Юлиан Попов, председател на Управителния съвет на Фондацията.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА АПОЛОНИЯ

Освен като учредители, те ще участват и като автори в Празниците на изкуствата - на 31 август от 20 часа в Художествената галерия ще се състои предпремиерата на новия роман на Елизабет Костова. На същото място, но на 4 септември от 20 часа, Юлиан Попов ще представи своя роман „Островът на мъглите”.

Идеята на учредителите и екипът с управляващ директор Светлозар Желев е на представянето на Фондацията да се обсъдят смисълът и методите на преподаването на творческото писане, възможностите за излизането на българската литература на световния пазар, мястото на българския писател в света. В представянето ще участват и писателите Теодора Димова и Емил Андреев, които ще се включат като преподаватели в първия семинар по творческо писане, който Фондацията ще организира следващата година в Созопол. Премиера ще има и интернет сайта http://www.ekf.bg.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОНДАЦИЯТА

Фондация „Елизабет Костова” е създадена, за да:
. подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България;
. да окуражава, предизвиква и публикува талантливи писатели; да създава контакти между български, американски и английски автори;
. да подпомага обучението на англоговорящи преводачи на съвременна българска литература;
. да подкрепя публикуването на български писатели на английски език;
. да популяризира и развива четенето на български писатели в България и чужбина.
 
Фондация „Елизабет Костова” вече стартира  първата си инициатива  - награда за превод. През 2007 г. призът  ще бъде даден за изключителен превод на български език на съвременен роман с високо качество, чието оригинално издание е публикувано на английски език след 1996 г. Преводът трябва да е публикуван между 1 януари 2006 г. и 30 септември 2007 година. Номинациите ще бъдат разгледани от независимо жури. Преводачът ще получи  $2 000, като наградата ще бъде обявена през декември 2007 г. Формулярът за номиниране е качен на интернет страницата на Фондацията.

Бъдещите дейности
на Фондацията за творческо писане „Елизабет Костова” предвиждат още: конкурси по творческо писане; семинари, провеждани от писатели, които пишат на английски или български език; публични четения и лекции върху литературата като занаят; сътрудничество с медиите за популяризация на българската литература; подкрепа на програми по творческо писане в българското образование, както и проекти, които насърчават, както връзките между самите български писатели, така и контактите им с техните колеги по света.

Автор:
Aлбена Ивайлова
Публикация:
30.08.2007 г. 19:24
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/4407-fondatsiya-elizabet-kostova-shte-bade-predstavena-na-praznitsite-na-izkustvata-apoloniya-2007