Проекти

Текст-пърформанс

Четвъртото събитие от поредицата “Страница със сцена”

◊ СЪБИТИЕТО

9 юни 2007 (събота), 19.00 ч.     
София, Червена зала

Литературният сериал и Гьоте-институт представят:

Текст-пърформанс на
Мелинда Наджи Абонджий & Бийтбоксер Юурчок 1001 (Швейцария) и Надежда Радулова (България), Димитър Кенаров (България), Стоил Рошкев (България).

Това е четвъртото събитие от поредицата “Страница със сцена” - шест текст-пърформансa на едни от най-изявените автори на немско-езичната литература на живо, и второто събитие, в което ще бъде създаден съвместен литературен пърформанс между български и чужди автори.

• Проектът се осъществява в партньорство с Червената къща и с подкрепата на Културната програма на Pro Helvetia и Швейцарското посолство в България.

На немски, английски и български.

Вход свободен  


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Мелинда Наджи Абонджий е родена във Войводина, бивша Югославия, където израства, говорейки унгарски, а след имигрирането си в Швейцария – и немски.
Мелинда е не само поет, но и музикант и автор на spoken word текстове.

Тя комбинира всички тези форми на изразяване и никога само едното или само другото, тъй като за нея те са взаимно преплетени.

Често използва лупинги в пърформансите с нейния партньор, рап поет и beatboxer Юурчок 1001 като текстови фрагменти, мелодични парчета и звук от цигулка са записани на живо и миксирани, създавайки оркестрово звучене, чиято определяща характеристика е повторението.

Юурчок 1001, роден през 1974 г в Швейцария. Поет, MC и human beatbox. Пионер на сцената на произнесените думи (spoken word) в Швейцария. Издава първото си поетично CD през 1997 г.

От 1998 г. работи с писателя и музикант Мелинда Наджи Абонджий, с която заедно създават уникална платформа от литературни пърформанси, които представят на множество фестивали в Европа.

Последна публикация: voice beatbox violin.
Melinda Nadj Abonji & Jurczok 1001. Cd with textbooklet
(U/D/E). Masterplanet 2006.

Димитър Кенаров е роден през 1981 г. в град София. Завършва Американския колеж в София, а през 2004 г. получава бакалавърска степен по американска и руска литература от Middlebury College (САЩ), като дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. Междувременно участва в програми за обмен на студенти към University of East Anglia (Великобритания) и РГГУ (Русия). Негови стихове, преводи, есета и интервюта (на български и английски) са публикувани в Литературен вестник, КапиталLight, Сега, Култура, The New England Review, Transfusion и др. Работил е като стажант в Литературная газета (Русия) и The Atlantic Monthly (САЩ). Стихосбирката му „Пътуване към кухнята" (Жанет 45) получава специалната награда на Литературен вестник на конкурса „Южна Пролет" (2002).

Надежда Радулова е родена през 1975 г. През 1999 г. завършва българска и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 2001 г. защитава степента магистър по философия към Централноевропейски университет, Будапеща и The Open University, Лондон. Академичните й интереси се свързват със сравнителното литературознание (Comparative literature) и пол/родовите изследвания (Gender studies). Докторантка е към Катедра по теория на литературата към СУ "Св. Климент Охридски". Докторската й дисертация се занимава с "фигури на женствеността" в литературния модернизъм.

Автор е на стихосбирките "Онемяло име" (1997), "Алби" (2000), "Памук, стъкло и електричество" (2004). Носителка е на Националната награда "Иван Б. Николов" (2001) за млад автор на годината. Участвала е във фестивала "Литература в действие" (2002; 2003) и в авторското четене "Треви за летене" (2003) в Центъра за академични изследвания (София).

Публикува във в. "Литературен вестник", "Литературен форум", алм. "Тракия", сп. "Витамин Б", "Страница", антологиите на НДК (2002; 2003) и др. Нейни стихотворения са представяни в периодични издания и антологии на чешки, английски, турски и руски езици. От една година работи като редактор в месечното списание за пол, език и култура "Алтера".

Стоил Рошкев е роден през 1976 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на стихосбирката „Ток“ (1997), получила първа награда на конкурса за дебют „Южна пролет“ (1998). Носител на първа награда на Националния студентски литературен конкурс „Шумен“ (1997) и на първа награда от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (1996). Лауреат на конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2004). Наскоро излезе романът му „Жени по китайската стена“. Има написан и втори роман.
Автор:
Mилена Делева
Публикация:
05.06.2007 г. 23:32
Посетено:
653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/4098-tekst-parformans