Проекти

EDUCATION WORKS представя наблюдения върху архитектурното образование в България чрез форум и изложба в УАСГ

Инициативата е на Фондация Underschool, която работи за по-добро архитектурно образование, като основна предпоставка за по-естетическа, соци­ална и устойчива градска среда у нас

EDUCATION WORKS представя наблюдения върху архитектурното образование в България чрез форум и изложба в УАСГ

EDUCATION WORKS представя наблюдения върху архитектурното образование в България чрез форум и изложба в УАСГ

От 26 септември до 6 октомври в София предстои събитието EDUCATION WORKS, което разглежда историята и проблематиката на архитектурното образование у нас чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ. Инициативата е на фондация Underschool, която работи за подобряването на архитектурното образование чрез изследвания, намеси и взаимодействие с  периферни формати, институции, организации и личности.

 Година след честването на 80 години архитектурно образование в България, липсват задълбочени изследвания за неговото състояние, а същевременно все по-често се говори, че архитектурата у нас e в състояние на криза. Тя се изразява в невъзможността на професията да води процесите на създаване на естетическа, социална и устойчива градска среда, което води до загуба на нейната значимост. Затова събитието адресира нуждата да възприемем образованието на архитекта като значимо за цялото общество, тъй като проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта. 

Събитието “EDUCATION WORKS: Наблюдения над архитектурното образование” се опитва да разгледа тези феномени през очите на периферен изследовател, чрез прилагането на три свързани инструмента: ФОРУМ с участието на български и международни експерти; ИЗЛОЖБА, последяващата развитието на архитектурното образование у нас и НАМЕСА в неизползвания вътрешен двор между УАСГ и биологическия фактултет, използваща практическите инструменти на тактическия урбанизъм.

ИЗЛОЖБАТА, която може да бъде разгледана до 6 октомври изследва как се е формирало архитектурното образование в България. Тя предоставя информация, отворена за множество интерпретации, и подпомага диалога между посетителите по пет теми: преподаватели, студенти, пространства, събития и промени. Те са разгледани в две изложбени части - „Линията на времето“ в двора на УАСГ и „Архивът“ в сградата на университета. „Линията на времето“ визуализира взаимосвързаните процеси, създали архитектурното образование. „Архивът“ от своя страна предоставя богат източник на информация, статии, документи, снимки, интервюта и артефакти.

Ако изложбата изследва миналото, ФОРУМЪТ стъпва на историята на архитектурното образование, и се опитва да картира основните “актьори”, определящи системата му днес: преподаватели, студенти, държавни и университетски администратори, както и практикуващи архитекти и други експерти. Темите и участниците във форума насочват вниманието към още два въпроса: “Каква е мисията на архитектурното образование през XXI век?” и “Могат ли периферните образователни формати да развият образованието ни?”. Способни ли сме да си представим и бъдещето? Последните три дни на форума са посветени на тези въпроси, а сцената ще се даде на експерти от България и чужбина. 

Неслучайно е избрана и локацията на провеждане на събитието и НАМЕСАТА по него, които целят да направят мост между идеите и пространственото им изражение. С инструментите на “тактическия урбанизъм“, събитието обживява неизползвания двор, заключен между УАСГ и Биологическия факултет, за да покаже пространствения му потенциал като обединяващ парк-площад. По този начин мястото ще се преосмисли като ново публично пространство и форумно място за диалог между хора и институции. 

Фондация Underschool_провежда изследвания, образователни програми, работилници, лекции, форуми и изложби, за да разработва и експериментира с образователни методологии и формати. Организацията популяризира критични анализи на архитектурното висше образование, прави намеси в градската среда, изгражда архитектурни инсталации, съоръжения или други непостоянни материални проявления.

.............

За повече информация:
Адрияна Михайлова
Агенция Imp-Act
+0878398489

adriyana@imp-act.agency

https://imp-act.agency/

Автор:
Виктория Петрова
Публикация:
26.09.2024 г. 10:34
Етикети:
форум
изложба в УАСГ
архитектурно образование в България
Фондация Underschool
EDUCATION WORKS
Посетено:
153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39853-education-works-predstavya-nablyudeniya-varhu-arhitekturnoto-obrazovanie-v-balgariya-chrez-forum-i-izlozhba-v-uasg